Palts tõdes, et ettevõtjaid mõjutab hetkel üleüldine ehmatus ja teadmatus, mis saab edasi.

„Ettevõtluses on kindlustunne äärmiselt oluline ning selle mõranedes vähenevad nii investeeringud kui ka hoidutakse pigem pikaajaliste riskide võtmistest. Seega esimene ootus on kindlasti suunatud suurema selguse saamisele tuleviku osas ja mida kiiremini seda parem,“ rääkis Palts.

Samas on üsna selge, et lähiperspektiivis mõjutabki ettevõtteid eelkõige see, kuidas liigub naela kurss. „Kellel tehingud seotud naelaga, tasub kindlasti olukorda jälgida ja olla valmis ka kaotusteks,“ tõdes ta.
Pikemas perspektiivis sõltub mõju Eesti ettevõtetele Paltsi sõnul eelkõige sellest, kas, millises osas, millal ja millistel tingimustel välja astutakse ning milliseks jääb lepinguline baas ELiga.
„Eesti eksportivad ettevõtjad on harjunud tegutsemisega ka keerulistes tingimustes ning võimalik tekkida võiv bürokraatia ei ole meile võõras, kuigi on ebameeldiv,“ märkis Palts.

Kui tahta millegagi võrrelda, siis teatud mõttes sobiks võrdluseks suhtlus Norraga. „Seal on Eesti ettevõtjad aktiivsed ning miks ei peaks nad seda olema tulevikus UK-s, kui nad enam EL-i ei kuulu. Füüsilist tara ju keegi riikide vahele ei ehita ning kui on põhjust riikide üleselt kaubelda ja see on kasulik, siis seda ka tehakse,“ lausus Palts.

Laiemalt mõjutab meie ettevõtteid Paltsi sõnul kogu EL tervis ja konkurentsivõime. „Kuidas Brexit sellele lõpuks mõjub, ei oska hetkel vist keegi ennustada ja tõenäoliselt võimegi seda hinnata alles aastate kui mitte aastakümnete pärast,“ lausus Palts.