Indias elab ligi kuuendik maailma rahvastikust, kuid see saab vaid 4 protsenti Maa puhtast veest. Juba rohkem kui pool India majandusest kannatab veepuuduse käes, aastaks 2030 ületab nõudlus tegelikke veevarusid juba ligi 50 protsendi võrra, ennustab organisatsioon Water Resources Group.

Praegugi peavad paljud Lõuna-India rõivatootjad töö seiskama, kuni kohale jõuavad kulukad uued paagitäied vett. Valitsuse tehtud piirangute tõttu veekasutuses on tegevuse peatanud üks naftatehas ja üks soojuselektrijaam.

Suurt rolli kasvavas kriisis mängib ka vee madal hind, mis soodustab raiskamist. Meediaväljaande Bloomberg hinnangul põhjustab vee madalat hinda poliitikute kartus ärritada valijaid või firmasid, kes toetavad nende valimiskampaaniaid. Ent Modi valitsus on asunud probleemiga tegelema: eelmisest aastast alates on ettevõtted kohustatud hankima loa maapinnavee kasutamiseks.

Aprillis teatas keskkonnaminister Prakesh Javadekar, et India üritab vähendada tööstuslikku veekasutust poole võrra, rakendades uusimaid taaskasutamise tehnoloogiaid. Taaskasutamist ja säästlikkust rõhutavad ka Indias tegutsevad suurimad firmad nagu Coca Cola ja jaemüügiga tegelev Hindustan Unilever Ltd.

Kuigi tegelikult kasutavad tööstused vaid 8 protsenti India veest, pole võimud nõus vähendama põldude niisutamiseks ja kodukasutuseks minevat veehulka, mis moodustab tervelt 80 protsenti koguvarudest.

Greenpeace'i raporti järgi on äärmiselt veekulukas ka söeelektritööstus, mille kulutatud magevee kogus on võrdne 251 miljoni inimese baasvajadustega.