16 Tallinna kooli ja kahe lasteaia renoveerimiseks ja pikaajaliseks haldamiseks on Tallinna linn sõlminud eraettevõtjatega lepingud, mille järgi maksab ettevõtetele haldamise eest kopsakat renti.

Urmas Sõõrumaale kuuluv Vivatex Holding OÜ, millega Tallinna linn sõlmis 30 aastaks viie Tallinna kooli haldamise lepingud, teenis 2015. aasta majanduaasta aruande kohaselt 2,9 miljonit eurot kasumit (2014.aastal 2 miljonit eurot). Jaotamata kasumit on Sõõrumaa firmal kümne aastaga kogunenud 12 miljoni euro jagu.

Tallinnaga on magusa koolide haldamise lepingu sõlminud teinegi firma, Jaanus Otsale ja Olaf Hermanile kuuluv BCA Center, mille rentaablused on olnud pöörased - 2013. aastal oli selleks näiteks 577 protsenti ning 2014. aastal näitaja kukkus 264 protsendini. Muretsemiseks polnud aga põhjust, sest 2015. aasta majandusaruanne näitab puhasrentaabluseks ehk puhaskasumi ja müügitulu vahekorda taaskord 437 protsendiliseks.

Herman ja Otsa teenisid ettevõttega eelmisel aastal koolide haldamiselt kasumit 1,9 miljonit eurot (2014. aastal 1 miljon eurot). Kui 2014.a võtsid ärimehed dividendidena linnalt teenitud rahast välja pool miljonit eurot, siis 2015. aastal oli dividendisummaks 3,4 miljonit eurot, mille pealt maksti 850 000 eurot tulumaksu.

OÜ BCA Center ning Tallinna linnavalitsus sõlmisid viie kooli (Karjamaa Gümnaasium, Haabersti Vene Gümnaasium, Sikupilli Gümnaasium, Nõmme Gümnaasium, Tallinna Ühisgümnaasium) üürilepingud 2006. aastal tähtajaga 30 aastat.

On kolmaski firma Kooliarendus OÜ, mille Tallinnaga linnavalitsusega hästi läbisaavad omanikud nagu kinnisvaraärimehed Raivo Rand, Aivar Tuulberg ja Toomas Kõuhkna kasseerisid nelja kooli renoveerimise ja siis Tallinnale nende koolide tagasirentimisega eelmisel aastal 1,1 miljonit eurot. Ka sel firmal on kogunenud dividendidena arvele üle 4,4 miljoni euro, kuid summat välja võtta pole omanikud veel otsustanud.