Esimese teate, et sinna bussiga ei saa, elasid nad veel üle. Teist kuuldes olid juba rahulolematud. Kolmandat eitavat vastust kuuldes teatasid kurjalt, et saarlased võiksid reisiportaalidesse ja turismiraamatutesse selle siis kirja panna, et Saaremaal bussiga mitte kuskile sõita ei saa.

Kurioosum nr 1

Saaremaa ühe kuulsama vaatamisväärsusega tutvuma saad bussiga kord nädalas. Tagasi ei saa kunagi.

Kohalik turismiinfo peab suvel üsna iga päev üllatunud turistidele seletama, et bussiga liiklemine on siinmail keerukas. Näiteks seda, miks ei ole võimalik sõita Hiiumaalt bussiga otse Saaremaale ehk kasvõi siis Triigist Kuressaarde.

Üllatunud turistidele seepärast, et tegelikult peetakse bussiliiklust mujal maailmas just üheks kõige lihtsamaks ja mõnusamaks viisiks, kui tahad oma käe peal ringi liikuda.

Neljapäeval sattusid Kuressaare turismiinfopunkti USA-st San Franciscost pärit Hannah McGrath ja Thomas Howard. Tahtsid sõita bussiga Harilaiule. Loomulikult said nad vastuse, et see pole võimalik. Ameeriklased on muidu kõvad bussisõitjad.

Reisivad juba aasta mööda ilma. Alustasid Lõuna-Ameerikast, kuid seal varastati nende dokumendid ära. Passid saadi saatkonnast uued, kuid juhilube mitte. Nii nad sõltusidki bussidest. Kuna Hannah oli mõnda aega Inglismaal elanud, siis teadis ta, et Euroopas on ühistranspordiga lihtsam liikuda ja seal on ka vahemaad lühemad. Tuldigi Euroopasse.

Lääne-Euroopas on nende sõnul bussiliiklus ka väiksemates kohtades väga hea. Keerulisemaks kippus asi alles Baltikumis.

Refereeritud artikli täisteksti loe Saarte Häälest.