Bloombergi ja analüüsifirma Strategas Research Partners kogutud andmed näitavad nimelt, et börsil on tendents tõusta presidendivalimisele eelnevatel kuudel, kui presidendiks saab parasjagu valitseva partei kandidaat ning langeda, kui võidab opositsioonis olev partei.

Praegu, kus S&P indeks ründab uusi tippe, on seega edu demokraatide kandidaadil Hillary Clintonil. Siiski võib enne novembrit veel paljutki muutuda, lisab Bloomberg. Esiteks hakkab aktsiaturu ralli juba oma hoogu kaotama ja teiseks võivad föderaalpanga stimulatsioonimeetmed olla turgu nii moonutanud, et see ei kõlba enam indikaatoriks.

“Turg on omamoodi majanduse tervise peegel ning valitseval jõul on eelis kui majanduse tervis on korras,” ütles Touchstone Investmentsi globaalse turu strateeg Crit Thomas agentuurile. “Aga alati on võimalikud sellised olukorrad, kus turg ütleb midagi, millel pole mingit seost möödanikuga.”

S&P 500 indeksi liikumine ennustas uue presidendi õigesti kaheksal viimasel korral, kaasa arvatud 2008. aastal mil Barack Obama Valgesse Majja kolis (sellele eelnes aktsiaturu mitu kvartalit kestnud langus) ja 2012. aastal mil ta tagasi valiti (aktsiahinnad kerkisid viiest valimisele eelnenud kuust neljal).

Ka Clintoni šansid saada presidendiks on mullu sügisest saadik liikunud korrelatsioonis aktsiaturuga: kõrgeimad mullu novembris ja tänavu juulis ning madalaimad veebruaris. Trumpi tõenäosus saada presidendiks valitud on vastavalt liikunud vastassuunas aktsiaturuga, kuid väiksemas korrelatsioonis.

“Graafik käsitleb põhimõttelist Clintonit kui ametipostil olijat ning näitab, et majandus on piisavalt tugev tema valimiseks,” ütles Strategase poliitikaanalüüsi juht Daniel Clifton.“Siiski on aktsiaturg palju parem baromeeter viimasel kolmel valimiseni jäänud kuul kui praegu.”