Vene reitingufirma ACRA uuringu andmeil ostab kolmandik venelastest vähem toitu kui varem. Ligi pooled tunnistavad, et nad hoiavad kokku retseptiravimite pealt, kui ravi osutub liiga kalliks. Kaks kolmandikku vastajatest ütlevad, et kaupade ja teenuste hinnad tõusevad ametlikust hinnangust kaks korda kiiremini. Olukorda ei paranda isegi tugevam tarbijate kindlustunne ning stabiliseeruv inflatsioon. Lisaks eelistavad venemaalased vastupidavamaid kaupu, mis kestaks kauem ning ei nõuaks peatset väljavahetamist. Sinna hulka kuuluvad nii autod ja elektroonika kui ka mööbel ja kodumasinad. Uuringu kohaselt jätkub netosissetulekute langus veel kaks ja pool aastat. Seejärel võib sissetulekuid ähvardada stagneerumine.

Miljardär Sergei Galitski jaemüügikett Magnit teatas esimest korda kümne aasta jooksul keskmise ostutaseme langusest: eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes oli see 2% madalam. Juunis langes üldine jaemüügimaht eelmise aastaga võrreldes 5,4 protsenti. Morgan Stanley prognooside järgi peaks jaemüük tuleval aastal taas kasvama hakkama, seda 2 protsenti. Taoline kasv on aga mannetu aastate 2010-2013 6 protsendi ja aastate 2000-2008 10,5 protsendi kõrval.

Venemaalaste säästlikkus on kahjustanud ka jaemüügiettevõtete Lenta ja Magnit aktsaid. Krasnodaris asuv Magnit on käesoleva aastaga odavnenud enam kui 17 protsenti.
Tarbijate ettevaatlikkus on Venemaal teist aastat kestva kriisi võtmefraas. Erinevalt 2009 aasta langusest, mil võimud toetasid valuutat ja tõstsid pensioneid, on madalad naftahinnad sundinud valitsust nüüd vähendama kulutusi ja lubama rublal nõrgeneda.

Kuid suurim üllatus kõige toimuva juures on tõik, et kehv majanduslik olukord pole hakanud mõjutama poliitikat. Vladimir Putini toetusreiting kõrgub jätkuvalt 2014. aasta Ukraina konflikti puhkemise aja üle 80-protsendisel tasemel. Avaliku Arvamuse fondi sõnul oleks vaid 23 protsenti venelastest valmis järgneval kahel kuul osalema meeleavaldustel.

Toetuse püsimise üks põhjus võib olla töötuse püsimine talutaval tasemel. Õieti on töötus juba kolmandat kuud hoopis langenud ning on praegu 5,5 protsenti. Poliitilisest vaatepunktist on kestev kriis madala töötuse tõttu seega talutav.

„Võimud ei hooli, kuni ei ole poliitilisi ohte. Poolteist aastat kestnud rahvastiku kohanemine keerulise olukorraga on näidanud, et valitsusele ohtlikke tagajärgi ei teki,“ leiab Bank of America Moskva haru peaökonomisti Vladimir Osakovski.