1. Mida teha, kui piirkonnas, kuhu plaanin paari nädala pärast reisida, toimub terrorismiakt ja soovin juba varasemalt ostetud lennukipiletitest loobuda?

Kõigepealt tuleks pöörduda oma reisibüroo või lennufirma poole ja uurida, mis lahendusi nad pakuvad lennupiletite vahetamiseks teisele perioodile või teise sihtkohta. Kui lennufirma poolt pakutud variandid ei sobi, siis tuleks esitada kahjuavaldus kindlustusfirmale, kes hüvitab ettemakstud ja tagasivõtmatud kulud.

2. Kuidas üldse valida kindlustust?

Kõige olulisem reisikindlustuse valimisel on valida võimalikult suure meditsiiniabikindlustuse kaitsega kindlustus. Kunagi ei tea, millised ootamatud ja ettenägematud õnnetused meid reisil olles võivad tabada ning kui kulukaks need võivad minna. Kindlasti on oluline uurida, kas reisikindlustus hüvitab ainult kaasavõetud pagasi või kõik reisile kaasavõetud isiklikud asjad. Hea reisikindlustuse juures peab olema ka reisitõrke kaitse, et ootamatute sündmustuste näiteks terroriakti puhul, oleks võimalik ettemakstud kulutused tagasi saada.

3. Mida peetakse silmas terrorismiakti all ja kuidas ma saan olla kindel, kas juhtunu käis selle alla?

Terrorismiakti all mõistetakse vägivalla kasutamist või sellega ähvardamist poliitiliste, sotsiaalsete või usuliste eesmärkide saavutamiseks. Kui sihtkoha riigis on toimunud mõni sündmus (va epideemia, pandeemia, massihävitusrelva kasutamine, sõda, riigipööre, ülestõus, rahvarahutus, tuumaenergia kasutamine), mis seab ohtu meie klientide elu ja tervise, siis Swedbank P&C Insurance AS hüvitab klientidele selle sündmuse tõttu tekkinud või tekkivad kulud. Soovitame alati kindlustusseltsile esitada kahjuavaldus.

4. Kelle poole peaksin pöörduma, kui viibin terrorismipiirkonnas ja minu kojupääsemine on raskendatud?

Esimese võimalusena tuleks pöörduda Välisministeeriumi poole, et kõigepealt neid teavitada, et teiega on kõik korras. Kui kojupääsemine on raskendatud, siis nad saavad anda informatsiooni, kas antud sihtkoha riigis on olemas ka nendepoolne esindaja, kes saab aidata informatsiooniga. Võib pöörduda ka reisibüroo või lennufirma poole, kes saab anda informatsiooni, millised on esimesed koju pääsemise võimalused. Kindlustusfirma poole palume pöörduda pärast koju jõudmist, et neile esitada siis kahjuavaldus, koos lisandunud kulutšekkidega.

5. Kas krediitkaartidega kaasnev reisikindlustus sisaldab ka kaitset terroriaktide vastu? Mida peaksin teadma krediitkaardiga kaasneva reisikindlustuse kohta?

Swedbanki krediitkaartidega kaasneva reisikindlustuse puhul loetakse ka terrorismiakti kindlustusjuhtumiks ning hüvitatakse aktist tekkivad lisakulud (va Swedbanki määratud tagasimaksega krediitkaartide puhul).