“Tunnen sügavat muret maailma majanduskasvu pärast. Kaubandusel ei lähe otseselt halvemini kui varem, kuid samas ei saa väita, et meil läheb hästi. Hetke maailmamajanduse kasvutempo on kolmekümne aasta aeglaseim,” ütles WTO peadirektor Roberto Azevedo.

“Kasvutempo on loid ning probleemiks on kaubanduse- ja globaliseerumise vastane retoorika. See ei aita kaasa ning võib kujundada välispoliitikat,” lisas peadirektor.

Miljardärist ärimees Donald Trump aktsepteeris neljapäeval ametlikult Vabariiklaste pakkumise saamaks presidendikandidaadiks ning andis seejärel kõne, mis oli tugevalt globaliseerumise vastane. “Meie põhimõte on, et amerikanism ei ole globaliseerumine,” ütles Trump ning lisas, et USA ei allkirjasta enam kunagi ühtegi endale kahjulikku lepet, vahendas CNBC.

Eraldi kritiseeris suurärimees kaubavahetust Hiinaga. Selle aasta viie kuu jooksul on tekkinud USA ja Hiina vaheline kaubadefitsiit 131 miljardi dollari ulatuses USA kahjuks. Hiina edestab USA-d kui maailma suurim eksportija ning USA on peamine kauba sihtriik. Trump sõnas, et kaubandusreeglite rikkumiste vastu tuleb jõustada karmimaid meetmeid. “Peatada tuleb hiinlaste intellektuaalvara varastamine, illegaalsed võtted nagu dumping ja laastav kursiga manipuleerimine."

WTO peadirektor sõnas, et Hiina ja USA vaheline hõõrdumine on möödapääsematu ning sellega peab tegelema nii, et globaalne kaubavahetus saaks sellest kasu. “Riigid on tugevad partnerid – suuremahulised kaubandustehingud ja investeeringud viivad paratamatult lahkhelide ja hõõrdumisteni. Sellest pole võimalik taganeda. Küsimus on pigem, kuidas lahkhelidega toime tulla nii, et sellest ei kannataks kogu maailma majandus.”

WTO ennustab sellel aastal 2.8% globaalset majanduskasvu, mis ei erine 2015 aasta omast.