Delfi Läti ja Leedu kolleegidega laste koolimineku kulusid arvutades selgus, et üheski Balti riikidest ei ole vastava ministeeriumi poolt kehtestatud nimekirja nendest asjadest, mille ostmist koolidel on õigus lapsevanematelt nõuda.

Kõigil koolidel on välja kujunenud oma nimekirjad, mida nad vanematele jagavad ning need erinevad kooliti, ent mitte riigiti - st nimekirjad, mille Leedu ja Läti kolleegidega kohalikelt koolidelt saime, olid üsna sarnased ja sisaldasid põhiliselt samu kontoritarbeid.

Võrdlesime kolme Balti riigi poodide hindu, võttes arvesse kõige odavamalt saadavaid vahendeid, mis tähendab, et antud juhul on tegemist minimaalse eelarvega, mis lapsevanematel võiks lapsi kooli saates kuluda, kui kombineerida eirnevate poodide kaubavalikust pärit tooteid. Läti poodidest osalesid võrdluses Maxima, Prisma ja Zvaigzne ABC, Leedus vaadeldi Maxima, Iki ja Rimi hindu. Eesti poodide puhul kasutasime Maxima, Coopi, Selveri, Rimi ja Prisma hindu.

Nagu võrdlusest selgus, on last kõige kallim kooli saata Lätis, kus minimaalne koolikott koos sisuga maksab 31,76 eurot. Eestis on hinnatase keskmine (28,03 eurot) ja kõige odavam on laps kooli saata Leedus, kus koolikott koos sisuga maksab minimaalselt 25,01 eurot

Samas tuleb arvesse võtta ka seda, et kõik algklassiõpetajad, kellega hinnavõrdlusega seoses ühendust võtsime, mainisid, et kõige odavamate koolitarvete kasuks otsustamine on sageli libe tee, kuna madalam hind võib mõnel juhul tähendada ka madalamat kvaliteeti. Samuti tuleb arvestada, et antud eelarvele tuleb lisaks veel mitmeid teisi kulusid: spordirõivad kehalise kasvatuse tundideks, muusikakallakuga koolide puhul muusikariistade hind jne.

Eestis kooliasju ostes tasub kombineerida erinevate poodide kaubavalikut

Võrdlesime enda Eesti testis viie suurema poeketi - Selveri, Prisma, Rimi, Maksimarketi ja Maxima - tootevalikut, et selgitada välja, millises poes müüakse kõige soodsamat koolikaupa.

Antud tabelis on välja toodud antud poe kõige soodsamate toodete hinnad ning tegemist on minimaalse eelarvega, mis ühes poes koolikaubale kuluda võib. Kolme poe puhul on tabelisse märgitud nende toodete hinnad, mis olid antud poekettide kauplustes kohapeal saadaval. Kauplusteks olid Torupilli Selver, Sikupilli Prisma ja Ülemiste Rimi. Maksimarketi ja Maxima toodete hinnad põhinevad poe enda poolt saadetud andmetel.

Kuna igal koolil ja klassil on erinev koolitarvete nimekiri, mida vanematele jagatakse, ei ole antud loetelu kindlasti universaalne, ent sisaldab neid tooteid, mida esimese klassi lastel üldiselt koolitee alustamiseks vaja võiks minna. Toodete valikul kasutasime nimekirja, mille on koostanud Pärnu Ülejõe põhikool esimesse klassi minevate laste vanematele jagamiseks.

Lisaks võrdluses välja toodud toodetele läheb kindlasti vaja ka veel ranitsat, spordiriideid jms, ent kuna ranitsa puhul mängib rolli pigem koti ehitus kui hind, siis otsustasime koolikotid võrdlusest välja jätta.

Millise poeketi kauplustes kõige odavamalt esimese klassi õpilase ranitsa täita saab, vaata juba tabelist!