Tavalistes kodukeemiatoodetes leitavad antimikroobsed aineid võivad inimeste sisikonnale laastavalt mõjuda, leidis äsja avaldatud uuring ajakirjas Science.

Triklosaan on antibakteriaalne koostisosa, mida kasutatakse seepides, pesuvahendites ja hambapastas, nagu ka mängusasjades ja plastikesemetes. Seda kasutati algselt haiglates, ent nüüdseks on aine leidnud oma tee ka tavatoodetesse, kuna inimesed on muutunud pisikute suhtes pelglikumaks.

Värske uuringu järgi on põhjust arvata, et antud kemikaalil on inimese ja keskkonna tervisele negatiivne mõju. USA toiduameti sõnul on loomade peal tehtud katsed näidanud, et triklosaan mõjutab keha hormonaalset taset. Triklosaani kasutamise tulemusel kannatab ka keskkond: ainet on leitud enam kui pooltest mageveekogudest Ameerikas.

Chicago ülikooli teadlased uurisid ka seda, kuidas mõjutab triklosaan inimese sisikonda ja seedeelundite bakterite mikrofloorat.

Nagu uuringust selgus, seostatakse triklosaani mitmete ainevahetuse ning seedeelundkonnaga seotud haigustega, näiteks rasvumise, mao ülihappelisusega, ärritatud soole sündroomiga ning ainevahetushäiretega.

Samuti leidsid teadlased, et triklosaan põhjustab täiskasvanud inimesest veelgi enam kahju inimkutele ja arenevatele loodetele, kus aine tekitatud kahju seostatakse immuunsüsteemi ja aju arengu häiretega.