Kolm aastat tegutsenud iduettevõte Soylent on köitnud mitmete uuenduslembeste inimeste tähelepanu oma joogiseguga, mis tõotab muuta päris söögi vaid gurmaanide pärusmaaks. Mullu teatas selle 100 miljoni dollarise firma asutaja ja tegevjuht Rob Rhinehart, et algatab eksperimendi, mille eesmärgiks on demonstreerida ülisäästlikku elustiili.

Plaani järgi pidi Rhinehart toituma ainult Soylentist (mida ta oli juba varemgi pikalt teinud) ja toime tulema ilma auto, külmkapi ning pesumasinata. Lisaks plaanis mees kanda Hiinast tellitud T-särke ning need pärast määrdumist ära visata, sest tema sõnul hoiab särkide ühekordne kasutamine rohkem ressursse kokku kui nende pesemine.

Elama pidi ta eksperimentaalseks päikesepaneelidega eluasemeks kohandatud ehituskonteineris, mis paigutati Los Angelesse Flat Topi künkale.

Probleemid algasid juba konteineri juures toimunud kampaania avapeo järel, kui kohalikud kaebasid maalilise vaatega künkale laiali pillutud prahi pärast. Pärast pikka viivitust koristasid Soylenti töötajad siiski piirkonna ära.

Sellest päevast alates polegi aga teada, kui kaua – kui üldse – Rhinehart konteineris tegelikult elas. Teatavaks hetkeks oli Soylent turunduskampaania igal juhul hüljanud, sest kõigest paar kuud hiljem oli kärtspunane konteiner üsna kehvas seisus: aknad sisse löödud, päikesepaneelid kadunud, grafitiga kaetud ja prügi täis.

Kohalike terav kriitika ja omavalitsuse surve ettevõtet aga tegutsema ei pannud. Kõige tipuks selgus, et Rhinehart polnud hankinud linnalt nõusolekut konteineri paigutamiseks, seega oli tegemist ebaseadusliku rajatisega.

Konteiner eemaldati ning tegevjuhile määrati kohalike nõuete eiramise ja muude rikkumiste eest kriminaalsüüdistus. Süüdimõistmise korral võib teda oodata kaheaastane vangistus ja 4000 dollari suurune trahv.

1. augustil avaldas Rhinehart oma blogis vabanduse kohalikele elanikele, põhjendades olukorda oma kogenematusega ja lubades kahju kogukonnale heastada.