Mis on tootlus?

Tootlus näitab, kui palju ja edukalt on tehtud investeeringud pensionifondidesse tulu toonud. Üheaastast ja pikemat tootlust väljendatakse protsentides ühe aasta kohta keskmiselt. Näiteks, kui 1. augusti seisuga oli pensionifondi 5-aastase tootluse näitaja 4,5%, siis see number ütleb, et viie aasta jooksul on fond tootnud juurde keskmiselt 4,5% iga aasta kohta. Kogutootlus 5-aastasel perioodil, arvestades liitintressi mõju, oli seega 24,6%. Selle reaalsest elust võetud näite puhul on investeerimistegevus pensionivarasid viie aastaga pea neljandiku võrra kasvatanud.

Lühiajalist tootlust alla-aastaste perioodide korral näidatakse konkreetse ajaperioodi kohta ja numbreid ei viida aasta baasile. Seetõttu ei saa lühiajalise tootluse numbreid otseselt võrrelda pikaajaliste näitajatega. Kahjuks pööratakse klientide tähelepanu sageli lühiajalisele tootlusele. Ent lühikesel perioodil võib olla väga palju kõikumisi ning hoopis olulisem inimeste jaoks on jälgida, milliseks on kujunenud pensionifondide pikaajalised tulemused. Lühiajaline tootlus võib näidata vaid hetke õnnestumisi. Pikaajaline edu aga näitab stabiilsust ja kvaliteeti.

Kindlasti tasub tähele panna ka seda, et tootlust näidatakse Eestis alati puhastootlusena, millest tasud on juba maha arvutatud. Puhastootluse avaldamisega on tehtud pensionifondide tulemuste võrdlemine inimestele väga lihtsaks, sest klientidel ei ole vaja lisaarvutusi teha. Seega, ei ole soovitatav lähtuda pensionifondi valikul ainuüksi tasude suurusest. Sageli inimesed seda ei tea.

Miks on vaja pensionifondi tasusid?

Valitsemistasu on fondi valitsemise eest makstav teenustasu. See raha ei lähe lihtsalt fondivalitsejale kasumiks, vaid sellega kaetakse erinevaid kulusid, nagu näiteks varade investeerimine, riskijuhtimine, fondi varade turvaline hoidmine sõltumatus depoopangas, varade puhasväärtuse arvutamine, fondi raamatupidamise korraldamine ning loomulikult ka informatsiooni avalikustamine ja klientide teenindamine. Tasusid tarbija ise otse ei maksa. Need arvutatakse maha fondi tuludest ning on puhastootluse numbrites juba arvesse võetud.

Kuidas kontrollida pensionifondi edukust?

Enda pensionifondi erinevate perioodide tootlust saab lihtsasti uurida Pensionikeskuse veebilehelt pensionikeskus.ee statistika menüüst. Kogunenud pensionivara kohta leiab infot internetipangast või sisenedes oma pensionikontole Pensionikeskuse veebilehe kaudu.