Eile kirjutas ERR uudisteportaal, et parvlaev Leigeril, mis peaks sõitma hakkama mandri ja Hiiumaa vahel, kulub Eestisse jõudmiseks 21 päeva ning seejärel tuleb alust veel viis päeva seadistada. Seega peaks Leiger Türgist teele asuma hiljemalt 5. septembril, et oktoobri alguses tööd alustada. Parvlaev Tiiu on plaanitud graafikust veelgi rohkem maas.

Hiiu maavanem Riho Rahuoja rääkis Ärilehele, et maavalitsuses ollakse mõistagi murelikud. Suhtlus TS Laevade juhi Kaido Padariga on Rahuoja sõnul tihe. „Tänavune tipphooaeg näitas, et vanade laevadega me jätkata ei saa,“ teatas Rahuoja, kuid leidis samas, et pärast suvise hooaja lõppu pole Hiiumaa jaoks ka probleem seniste laevadega veidi aega jätkata: „Mida meil ikka teha, oleme seni saanud, saame natuke veel.“

Sellegipoolest võivad tol juhul probleemideks kujuneda nädalavahetused, mil vanad laevad suurenenud reisijatemahuga toime tulla ei pruugi. Rahuoja sõnul peavad uued kvaliteetsed laevad liinil olema aga hiljemalt talveks, sest siis muudab jää olukorra juba kriitiliseks.

Kokkuvõttes on Tiiu ja Leiger Hiiumaale hädavajalikud. Maavanema andmeil on saare ja mandri vahel liikujate arv 15 aasta jooksul pidevalt kasvanud. Paremast parvlaevaühendusest tingitud turismi kasv on Hiiumaale ülimalt oluline.