Riigi praeguseks eesmärgiks on motiveerida keskpanka taas intressimäära langetama, et õhutada elanikke ja ettevõtteid rohkem laenama. Probleem on aga inflatsioon, mille keskpank soovib tuleval aastal viia 4 protsendini. Juulis oli inflatsioon 7,2 protsenti.

Vene valitsuse otsus anda kinkida igale pensionärile jaanuaris 5000 rublat (68 eurot) on odavam kui igakuiste pensionisummade suurendamine ja see aitab keskpangal hoida hinnakasvu tänavu 5-6% piirides, kirjutab Bloomberg.

Venemaa panganduskontserni Alfa Bank peaökonomist Natalja Orlova leidis hiljutises avalduses, et valitsuse mure eelarvestabiilsuse pärast on – vähemalt lühemas perspektiivis – sundinud inflatsiooni tõsisemalt käsile võtma.

Kuigi jaanuarisse lükatud rahajagamine on see aasta toonud leevenduse, on 2017. aasta prognoosid ähmased. Tulevane sissemakse moodustab 5% jaanuari nominaalsetest sissetulekutest ning võib Vene keskpangaga läbirääkimistes oleva Bank of America andmetel muuta inflatsiooni esimeses kvartalis 1% võrra kiiremaks.