Eile, 1. septembril teatas USA rahandusministeeriumi asutus OFAC ASi Eesti Krediidipank (Krediidipank) nimelisest kandmisest oma sanktsiooninimekirja programmi UKRAINE-EO13662 alaviitega Direktiiv 1 alla. Tegemist on Ukraina kriisiga seotud ja Venemaa tegevuse vastu Krimmis suunatud sanktsioonidega.

Mõistame, et Krediidipank on nimestikus toodud, et täpsustada Vene krediidiasutuse tütarettevõtjaile juba varasemalt kehtinud sanktsiooni rakendumist, teatas finantsinspektsioon.

Krediidipangas omab üle 50% osalust Vene krediidiasutus.

Üldiselt on nimetatud sanktsiooni kohaselt USA isikutel ja USAs asuvatel isikutel keelatud Krediidipanka finantseerida või krediteerida üle 30 päevase tähtajaga ja teha tehinguid Krediidipanga pärast sanktsioonide kehtestamist emiteeritud aktsiatega, teatas inspektsioon.

OFACi selgituste kohaselt võivad USA finantsinstitutsioonid jätkata korrespondentsuhteid sanktsiooniga hõlmatud isikutega tingimusel, et nad ei finantseeri hõlmatud isikuid ega tee muid sanktsiooniga keelatud tehinguid.

Praegu ei ole Euroopa Liit Krediidipanga suhtes selliseid sanktsioone kehtestanud.

Krediidipanga kliente, kes ei ole USA isikud ega asu USA-s, eelkäsitletud sanktsiooni täpsustus otseselt ei puuduta, teatas finantsinspektsioon. Kaudselt võib kehtiv sanktsioon mõjutada panga suhteid teiste rahvusvaheliselt tegutsevate pankadega ning aeglustada või piirata eriti USA dollaritega seotud välismakseid.

Krediidipank on inspektsiooni hinnangul hästi kapitaliseeritud krediidiasutus: kapitali adekvaatsuse tase ületab märkimisväärselt regulatiivset nõuet ning pank täidab suure varuga krediidiasutustele kehtivat likviidsusnormatiivi. Likviidne vara moodustas 30. juuni 2016 seisuga 39% kogu vara mahust ning see näitaja ületab Eesti pangandussektori keskmist. Pank finantseerib oma äritegevust klientide hoiuste kaudu ega kaasa ressurssi finantsturgudelt.