Eile jõudis avalikkuse ette info, et Keskerakonna toonane peasekretär Priit Toobal andis 2014. aastal Pettai firmale garantiikirja 450 000 eurole ja see kohustab parteid Pettai firmat makseraskuste korral aitama.

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid ütles eile, et erakonna nimel on võetud kohustusi, mille võtmiseks pole erakonna juhtorganid juhatusele teadaolevalt volitusi andnud. Tegemist on suurte summadega, mis võidakse erakonnalt lähiajal välja nõuda.

Seda, kui palju Pettai firmadel erinevaid võlgu on, pole täpselt teada. Pettail endal on ka suur maksuvõlg riigi ees. Füüsilise isiku tulumaksu on ta tänase seisuga võlgu enam kui 107 000 eurot ja maksusummadelt arvutatud arvestuslik intress ulatub 105 455,09 euroni.

Pettai on endine reklaamikontserni IDEA AD partner ja pikaaegne Edgar Savisaare ning Keskerakonna kampaaniameister. Ta sai tänavu mais kriminaalkahtlustuse Savisaare korruptsiooniasjas, teda kahtlustatakse võltsimises ja keelatud annetamisele kaasaaitamises.

Eesti Ekspress kirjutas mõne aasta eest, et üksnes 2010. aastast 2012. aastani on Pettai korraldatud kampaaniad läinud linnale maksma vähemalt 570 000 eurot. Näiteks maksis sinna perioodi jäänud kartulite-küttepuude reklaamikampaania 102 000 eurot.

Ka Tallinna kultuuripealinna reklaamikampaania kujundamise õigus anti 2010. aastal Pettai firmale. Selle eest maksis SA Tallinn 2011 umbes 295 000 eurot.

2009. aasta lõpus sattus Pettai avalikkuse huviorbiiti sellega, et müüs Nõmmel 19 miljoni krooni ehk umbes 1,21 miljoni euro eest oma maja. Tegemist oli väidetavalt tol hetkel kõige kallima müügis olnud Nõmme villaga.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) pöördus 2012. septembris prokuratuuri poole palvega uurida Keskerakonna suuri võlgnevusi Pettai juhitava OÜ Midfieldi ees.

Riigiprokuratuur kaalus asja, kuid otsustas kriminaalmenetlust mitte alustada, sest ei leitud midagi, mis viitaks erakonna majandustegevusele ja varale kehtestatud piirangute rikkumisele.

Linna rahaga parteile kampaaniat tegemas

Riigikontroll andis 2015. aasta alguses avaldatud auditis „Reklaami- ja kommunikatsiooniraha kasutamine valdades ja linnades“ Tallinna poolt Pettaile antud kampaaniatele hävitava hinnangu viidates sellele, et tegemist oli avaliku raha kasutamisega Keskerakonna promomiseks ehk poliitiliseks reklaamiks.

„Kuidas ikkagi on võimalik, et Savisaare munitsipaalreklaamid maksavad kaks-kolm korda rohkem kui teistel?“ imestas ETV saade "Pealtnägija" toona.

Nii kaamera ees kui kaameraväliselt "Pealtnägijaga" konsulteerinud eksperdid leidsid, et käib sahkerdamine, mille algpõhjus on see, et Keskerakond oli 2014. aasta sügise seisuga võlgu üle 320 000 euro.

"Kui see on tõesti makstud summa, siis võib-olla maksti Pettaile ja teistele seal nii-öelda ustavustasu ehk nad on vahepeal midagi teinud, kui raha ei ole olnud või teinud ilma rahata ja siis makstakse umbes tagantjärgi nende teened kinni," pakkus poliitik Artur Talvik.

"Tõepoolest, kui erakonna kassas nagu raha ei ole, aga kampaania vajab tegemist, siis kuidagi tuleb see ära teha ja ilmselt nii-öelda linna ressurss on sedavõrd vabalt käes, et nad saavad endale selliseid liigutusi lubada," lisas reklaamiärimees Marek Reinaas.

Keset lõppenud suve käis Pettai nimi meediast läbi ka seetõttu, et ta sai Eesti Olümpiakomitee uue juhi Urmas Sõõrumaa heakskiidul organisatsiooni turundus- ja kommunikatsioonikomisjoni liikmeks.