Ikeal on juba metsamaa haldamisega tegelevad esindused Riias ja Kaunases. Tänavu kavatseb ettevõte ka Tartusse kontori asutada ja töötajate värbamine sinna juba käib, vahendas Rootsi maamajandusajakiri ATL.

Ikea hakkas metsamaad kui oma müüdava mööbli peamise toormaterjali allikat kokku ostma mullu. Nüüdseks on viies riigis - Eestis, Lätis, Leedus, Poolas ja Rumeenias - kokku ostetud juba 72 000 hektarit. Ajakirja arvutuste kohaselt on Ikea metsamaa ostuks kulutanud 1,1 miljardit Rootsi krooni (115,2 miljonit eurot), mis teeb hektari keskmiseks ostuhinnaks 1600 eurot.

Ikea metsaosturalli avapauk oli mullu suvel Läti metsafirma Baltijas Meži ostmine. Baltijas Meži 10 000 hektarile lisaks on Ikea nüüdseks kolmes Balti riigis ostnud veel 15 000 hektarit metsamaad. Ostuhind on konfidentsiaalne, kuid ATL arvutas välja, et Rootsi mööblikontsern kulutas Baltimaades metsamaale vähemalt 350 miljonit Rootsi krooni.

Rumeenias on Ikea ostnud 47 000 hektarit metsa, sellest 33 000 hektarit ühe suure ostuna Harvardi ülikooli investeerimisfondilt. ATLi hinnangul on metsaostud Rumeenias Ikeale maksma läinud kokku 750 miljonit krooni, sellest 531 miljonit krooni ehk 56 miljonit eurot maksti Harvardi fondile.

Ikea Rumeenia metsakontoris on palgal 54 töötajat, neist 41 metsavahti. Baltimaades annab Ikea metsaäri seni tööd umbes 20 inimesele. Eestis esindab Ikeat oma kontori puudumisel praegu Rootsi metsakooperatiivi Skogssällskapet Eesti haru.

Metsamaa kokkuost on Ikea strateegia võidelda oma suure sõltuvusega selle tooraine hinnaliikumistest. "Investeeringu peamine põhjus on tagada pikaajaline kindel ligipääs jätkusuutlikult ja mõistlikult majandatud tooraineressursile," rääkis ATLile Hollandis registreeritud Ikea Groupi finantsjuht Frederik de Jong, kes on ühtlasi Ikea investeeringutega tegeleva tütarfirma IRI Investments juht.

De Jongi sõnul kavatseb Ikea neljas riigis suures mahus metsamaasse investeerida veel viis aastat. Investeering on pikaaegne, vähemalt 50 aastaks.

"Ostame ise väiksemaid metsaomandeid, aga kui suuremaid tehinguid pakutakse, vaatame ka neid võimalusi," ütles ta.

Ikeas müüdavast mööblist toodetakse 25,5% Poolas, 7,3% Leedus ja 6,1% Rumeenias. Metsamaa ostuga Poola naabruses kavatseb Ikea de Jongi sõnul kompenseerida ülekuumenemist Poola metsamaterjali- ja puiduturul. Rumeenias alustati aga ostmist algul seetõttu, et Harvardi fond soovis investeeringust väljuda ja otsis oma hiigelvaldustele ostjat.