Rootsi valitsuse nõunik Reepalu soovitab Rootsi ringhäälingu SVT teatel kehtestada erafirmade kasumitele lagi 8% tulu investeeritud kapitalilt aastas pluss inflatsioon. Seega teeniks erakooli, eralasteaeda, erahooldekodu või erakliinikut pidav firma kõige enam umbes kümme protsenti aastas investeeritud kapitalilt tulu (ROI - return on investments).

Reepalu koostab parasjagu valitsusele sel teemal raportit, mis peaks valmima pärast 1. oktoobrit. Ärilehele Dagens Industri ütles ta siiski, et kindlat protsenti pole ta määranud. "Me peame vaatama, millised tagajärjed on eri tasemetel ja mida oleks üleminekuks vaja."

Reepalu plaan on saanud mitme poliitiku ja ärimehe kriitika osaliseks. "See on puhas fondisotsialism," ütles keskpartei juht Annie Lööf, lisades, et pigem peaks kasumitele lae seadmise asemel vaatama, et ühiskonna vähemkindlustatud gruppidel oleks rohkem valikuid.

Rootsi haldusasjade ministri Ardalan Shekarabi sõnul teeniti eraomanduses sotsiaal- ja ühiskondliku sektori ettevõtetelt mullu üle 15 miljardi Rootsi krooni (1,6 miljardit eurot) kasumit, mille oleks võinud pigem investeerida teenuste kvaliteeti ja kättesaadavusse. "Me ei salli sellist asja," ütles ta.

Ettevõtjaid esindava organisatsiooni Almega president Anna-Karin Hatt ütles ajalehele, et ettepaneku seadustamisel oleks patsientidel ja õpilastel tulevikus vähem raviasutusi ja koole, mille vahel valida, mis omakorda viiks kvaliteedilanguseni. "Selle ettepaneku koht on prügikastis," ütles ta.

Erahooldekodude esindaja Håkan Teneliuse sõnul lahkuksid paljud ettevõtted selle peale Rootsis turult. "Maksumaksjad maksaks rohkem," tõdes erakoolide esindaja Ulla Hamilton.