„Facebook võimaldab alla laadida oma pildid, vestlused ja muu kasutajainfo. Laadisin siis täna esimest korda enda andmed alla, lihtsalt igaks juhuks. Mõtlesin, et viskan sellele failile ka pilgu peale ja minu üllatuseks vaatas mulle vastu sealt minu kõnelogi," kirjutab lugeja.

Tema sõnul oli kõnelogis kirjas, kellega, millal ja kui kaua ta telefonitsi rääkinud oli. Lisaks oli Facebook salvestanud ka tema telefonitsi saadetud sõnumite ajaloo, nagu ka meilisuhtlused.

Lugeja soovib teada, miks Facebook kõnede ja meilide andmeid kogub ja kas selline tegevus on seaduslik.

Vastab andmekaitseinspektsiooni avalike suhete nõunik Maire Iro:

"Sageli annab inimene ise nutiseadet kasutades erinevatele rakendustele oma andmete kasutamiseks ja kogumiseks loa. Nutiseadmete kasutamine toob inimese ellu mugavuse, ent selle mugavusega tulevad kaasa ka riskid, millele ei osata tähelepanu pöörata. Nii antakse näiteks Facebooki, Messengeri või muu rakenduse mugavusi kasutades Facebookile ligipääs telefonis olevatele kontaktidele, kõnedele, kalendrile aga ka salvestusseadmetele ning asukohateabele.

Inspektsioon soovitab erinevate rakenduste kasutusele võtmisel nutitelefonis kõigepealt alati üle kontrollida, millistele andmetele rakendus ligipääsu soovib. Kui kasutaja leiab, et rakendusel pole küsitud andmeid tegelikult vaja, ei tohiks ta rakendusele neile juurdepääsu lubada.

Telefoni seadetest tasub aeg-ajalt ka hiljem üle vaadata, millistele andmetele ligipääsuks on ühele või teisele rakendusele luba antud. Kindlasti tuleks ligipääsuload igaks juhuks üle kontrollida peale versiooniuuenduste paigaldamist. Ligipääsuks antud lubasid saab muuta telefoni seadete alt.

Selle, kust läheb piir mugavuse ja privaatsuse vahel, peab iga inimene enda jaoks ise selgeks mõtlema – nii saab oma vajadustest lähtuvalt iga kord teadlikult otsustada, millistele andmetele ligipääs anda, millistele mitte."