„Suurema osa analüütikute jaoks on selge, et kvantitatiivse lõdvendamise programm ei ole eriti efektiivne. Keskpankurid näivad aga olevat seisukohal, et kui on probleem, duubelda. EKP ei ole valmis loobuma,“ vahendab USA populaarne investorite kanal Commerzbanki peaökonomisti Jörg Krämeri sõnu.

Turud ootavad kannatamatult EKP presidendi Mario Draghi teadet selle kohta, mida keskpanga nõukogu oma kogunemisel otsustas. Samal ajal kui keskpank hoiab intressimäärad praegusel rekordmadalal tasemel, võib nõukogu pikendada massiivset võlaostuprogrammi järgmise aasta märtsist edasi ning isegi uute varade ostust teada anda.

Keskpank on püüdnud erinevate vahenditega kergitada euroala inflatsiooni tagasi eesmärgiks seatud 2% tasemele. Selleks on kasutatud pankadele kehtestatud negatiivseid hoiuseintresse, varaostuprogrammi, millega igas kuus soetatakse 80 miljardi euro eest nii Euroopa riikide kui ettevõtete võlakirju ning lisaks nullilähedasi intressimäärasid.

Ponnistustele vaatamata ei ole aga loodetud kasvu tulnud ning pangandussüsteemis olev raha ei ole ettevõtetele antu laenudega majandus kasvatama hakanud.

„Varaostuprogramm ei toeta mitte reaalmajandust, vaid rahandusministreid ja rikkureid, kes kinnisvara ning väärtpaberite hinnatõusust kasu saavad,“ kinnitas Krämer.