"Me ei arva, et see on hea projekt. See ei ole midagi, mille elluviimist me tahaksime, arvestades energialiitu ja julgeolekupoliitilisi seisukohti. Kuid küsimus on, kuidas me riigina saaksime seda takistada, kui see isegi ei läbi meie territooriumi," vahendas Wallströmi parlamendis lausutud sõnu Dagens Nyheter.

Wallströmi sõnul on Rootsi seisukoht Nord Stream 2 osas Balti riikidega sarnane. "Üldjoontes me jagame nende hinnangut projektile. Usume, et juba olemasolevate torujuhtmete potentsiaali tuleks maksimaalselt ära kasutada," rääkis ta Dagens Nyheterile. "On nähe julgeolekupoliitilisi tagajärgi. Mitte keegi ei ole selle projekti poolt. Aga tuleb vahet teha sellel, mida keegi sellest arvab ja millised on kellegi seaduslikud võimalused seda peatada."

Kristlike demokraatide ettepaneku, et gaasijuhtme ehitust saaks keelustada ÜRO põhikirjale viidates, lükkas Wallström tagasi. "Ei ÜRO põhikiri ega ka merealade kasutamise konventsioon anna Rootsile õigust keelata teist riiki väljaspool Rootsi piire sellist gaasijuhet ehitada," ütles ta.

Kristlike demokraatide teine ettepanek oli keelata Gazpromil Slite sadama kasutamine. Rootsi sadamaid Karlskronat ja Slitet Gotlandil kasutas Gazprom esimese Nord Streami ehitusel baasina ning kavatseb seda teha ka teise torujuhtme puhul. Kuid ka see võte ei aitaks Wallströmi sõnul torujuhtme ehitust takistada.

Wallströmi sõnul on jõudu projekt peatada Saksa sotsiaaldemokraatidel, kuid on nende meele pöördumises osas pessimistlik. "Mul on kontakte parteiga. Neil on jõudu see hange peatada, sest Saksamaa oleks selle gaasi potentsiaalne tarbija," rääkis ta ajalehele. "Aga see on väga raske. Saksa ja Suurbritannia poolt on selge huvi selle projekti vastu."

Teise Rootsi parlamendipartei moderaatide hinnangul peaks Rootsi teema üles võtma Euroopa Komisjonis. "Võib tegutseda juba ennetavalt, pole vaja oodata ettevõtte avaldust ehituse alustamiseks," ütles moderaatide kaitsepoliitika kõneisik Hans Wallmark.

Nord Stream 2 torujuhet ehitav Gazpromi juhitud konsortsium esitab paari lähema nädala jooksul Rootsi valitsusele ametliku avalduse torujuhtme ehitamiseks, teatas RIA Novosti. Ettevõte kinnitas sama ka Rootsi ringhäälingule SVT.

Wallströmi sõnul raskendab praegusel Rootsi valitsusel uuele torujuhtmele "ei" ütlemist asjaolu, et eelmine valitsus ütles esimesele torujuhtmele "jah", vahendas SVT. "Te poleks pidanud esimesele Nord Streamile heakskiitu andma," ütles välisminister parlamendis paremparteidele.