Ettevõtte Mega Kirbukas OÜ halduses olev kirbuturg on täis igasuguseid erinevaid tooteid: valik ulatub kahtlase välimusega korallipulbrist Lenini büsti ja vanaks läinud küünelakkideni. Ent veel hiljuti müüdi otse kassa kõrval klaasialusel letil ka rasestumisvastaseid hormoontablette Yasminelle, mida apteegist saab osta vaid eriarsti poolt välja kirjutatud retsepti alusel.

Ravimiamet: tegemist võib olla ka libatablettidega

Ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laiuse kinnitusel on Yasminelle tablettide vabamüük ohtlik ning selgelt ebaseaduslik ja karistatav. Hormonaalsed kontratseptiivid on tema sõnul eelkõige ravimid ning, nagu kõikidel ravimitel, võib ka nendel esineda kõrvaltoimeid.

“Kõige olulisem neist on süvaveeni tromboos ehk veresoonte ummistus, millel võivad olla ka eluohtlikud tagajärjed,” ütles ta. “On olemas kindlad riskifaktorid, mille puhul hormonaalseid kontratseptiive määrata ei tohiks, sest tromboosi tekke risk on liialt suur. Teine probleem on tema sõnul turult ostetavate ravimite puhul võimalik efektiivsuse puudumine. “Kui tegemist on võltsitud ravimitega ning selles ei ole toimeainet eeldatud koguses, siis ei ole ravim efektiivne, mis naise jaoks võib päädida soovimatu rasedusega”, lisas Laius.

Laiuse sõnul võis olla ravimite turule sattumisel mitmeid erinevaid viise. “Inimene võib olla need ebaseaduslikult üle piiri toonud, on tellinud need mõnest välismaisest internetiapteegist või müüb ta endale kirjutatud ning apteegist välja ostetud ravimeid, mis sõltuvalt hinnast võib ka olla kasulik, sest apteegist saab neid 50-protsendilise haigekassa soodustusega,” selgitas ta.

Laiuse sõnul on ebaseadusliku ravimimüügi puhul alati võimalik, et tegemist on võltsitud ravimitega. See tähendab, et puudub info, kas ja kui palju toimeainet selles ravimis on ning kas seal on ka mingeid muid ohtlike aineid lisaks. Seetõttu on ütlematagi selge, et ravimite ostmine mujalt kui apteegist on väga ohtlik tegevus.

Ravimid on tänaseks letilt kõrvaldatud

Mega Kirbukas OÜ esindaja Madis Katteli sõnul on nimetatud kaup tänaseks müügilt kõrvaldatud. Katteli kinnitusel ei olnud ta teadlik, et selline kaup poes müügilgi on.

“Pakume müügiteenust ning kauba panevad müügiks välja meie kliendid,” põhjendas Kattel. Tema sõnul kirbuturul müüdava kauba lauskontrolli õigusliku ning tehnilise poole pealt igapäevaselt ei teostata. “Oma kliente informeerime koostöö alguses vajadusest informeerida ostjaid kaubaga seotud puudustest,” ütles ta.

Ott Laiuse sõnul jõuavad ravimiametini aastas vaid mõned teated ravimite ebaseaduslikust müügist, mis enamasti on seotud internetis ravimite müümisega. Turul retseptiravimite müüki on aastate jooksul nende hinnangul vähemaks jäänud.

Ravimiameti sõnul tuleks retseptiravimite müügist turul teada anda kas politsei- ja piirivalveametile või ravimiametile, kes selgitavad välja, kas tegemist on ravimiga ja alustavad menetluse, sest ravimite jaemüük väljaspool apteeke ei ole lubatud.