Toornafta ja gaasikondensaadi toodang on Suurbritannia Põhjamere puurtornides kasvamas vähemalt kuni aastani 2018, vahendas Bloomberg analüüsifirma Wood Mackenzie hinnangut.

Naftat eksportivate riikide organisatsiooni OPEC tootmismahtude piirangu kõrvaldamine 2014. aastal on nafta hinna viinud viimase tosina aasta madalaimate tasemeteni. Strateegia pidi vähendama mitte-OPECi toodangut 840 000 barreli võrra päevas, kuid see lahing pole OPECil kaugeltki mitte võidetud, kirjutas Bloomberg. Lähis-Ida konkurentidest kõrgema tootjahinnaga maardlad Põhjamerel on osutunud oodatust palju vastupidavamaks.

"Tootmismaht on säilinud," ütles Wood Mackenzie analüütik Ian Thom. "Kõrge hinna keskkonnas investeeriti rekordiline kogus dollareid ja see investeering jätkab tootmist."

Ka 40% maailma naftast tootev OPEC on oma tulevikuprognoosid ümber vaadanud. Varasema prognoosi kohaselt pidi mitte-OPECi toodang langema järgmisel aastal 200 000 barreli võrra päevas, 12. septembril avaldatud prognoosi kohaselt aga oodatakse 150 000 barreli suurust kasvu päevas.

Päev hiljem avaldas oma prognoosi rahvusvaheline energeetikaagentuur IEA, hinnnates mitte-OPECi tootmismahu kasvu 380 000 barrelile päevas. Koos oodatust nõrgema nõudlusega lükkab toodangumahu kasv naftaturul tasakaalu saabumise edasi järgmise aasta lõppu. Varem arvas IEA, et tasakaal nõudluse ja pakkumise vahel võiks saabuda juba selle aasta lõpus.

Wood Mackenzie hinnangul ulatub Ühendkuningriigi Põhjamere osas naftatootmine miljoni barrelini päevas tänavu, 1,07 miljoni barrelini järgmisel aastal ja 1,11 miljoni barrelini ületuleval aastal.

Ka Venemaa naftatootmine on praegu NSVL-järgse aja suurim. Norra naftatootjad on vähendanud kulusid ja efektiivistanud tootmist ning Norra naftaameti teatel on tootmismaht ületanud mullust taset aasta esimesest seitsmest kuust kuuel.