Talutootmised on oma mahtudelt ja mõõtmetelt küll palju väiksemad, kuid tihti on nende tootevalik palju mitmekülgsem ja erilisem. Eestimaa taludes valminud talutooted on naturaalsed, värsked ja pakatavad erinevatest maitsetest ning neile ei ole üldjuhul lisatud säilitus- ega värvaineid.

Kuna toode valik poelettidel on lai ja õige, maitsva talutoidu leidmine võib olla keerukas on Eestimaa Talupidajate Keskliit loonud katuskaubamärgi Ehtne talutoit, mida kannab 60 Eesti talutooteid valmistavat talu.

Loodud märgi tagamaid ja talutoidu tähtsust aitab laiemalt selgitada Eestimaa Talupidajate Keskliidu kauaaegne eestvedaja Kaul Nurm.

Ehtsa talutoidu märki kannavad nii talus toodetud põllumajandussaadused, toiduained kui ka nende töötlemisel saadud valmistoidud. Märki kandvad talutooted on naturaalse, puhtad, ehtsad ja neile ei ole lisatud sünteetilisi toidulisandeid, nagu maitsetugevdajad, toiduvärvid, säilitusained, emulgaatoreid.

Märki kandva talutoote teeb eriliseks ka see, et valmistatava toodete põhiosa peab pärinema märgiga ühinenud talust ning talutoidule ei tohi lisada erinevaid sünteetilisi lisaaineid. "Ehtne talutoit on naturaalse, värske, maitsva toidu sümbol ja garantii," kinnitab Nurm. Lisaks eristab Kauli sõnul taluettevõtmist muudest ettevõtetest just see, et olulise osa tööst teevad talu pereliikmed ise.

Kuidas leida ehtsat talutoitu?

"Ehtsa talutoidu märgi leiab kõikidelt poeriiulitelt, kauplustest ja restoranidest, kus on müügil või kasutatakse ehtsaid naturaalseid talus toodetud tooteid," selgitab Kaul märgi kasutamist. Lisaks on "Ehtsa talutoidu" kaubamärgiga varustatud ka kõik ehtsat talutoitu tootvad talud ning talutoodete pakendid.

Ehtsa talutoidu märgi kandjad

Ehtsa talutoidu märgi kandja seas on nii loomakasvatajaid, maiustuste valmistajaid kui ka põlluharijaid, kuid kõikide talupidajate ühiseks sooviks on valmistada naturaalset, maitseküllast ja ehtsat talutoitu. Pärnumaal asuva Sepa mahetalu perenaise Nele Sepa sõnul võtab Ehtsa talutoidu märk väga hästi kokku seda, mida väikesed talutootjad teevad.

Tema sõnul eristab selle märgiga tooteid teistest just ausus, kuna toodetes ei kasutata säilitusaineid ega kõikvõimalikke stabilisaatoreid-emulgaatoreid. "Ehtsa talutoidu tooted on valmistatud ausatest toorainetest, mis on kokkuvõttes inimese tervisele märksa sobivamad kui suurtootjate omad," nendib perenaine.

Eelkõnelejaga nõustub ka Pajumäe talu noorperemees Viljar Veidenberg, kes peab talutoidu suurimaks plussiks just maitsete rohkust. "Põhjuseks, miks tarbija peaks valima talutoote, on ikka talutoodete maitse," kinnitab Viljar. Talu peremehe sõnul näitab pakendil olev Ehtsa talutoidu märk, et raha läheb talutootmisesse, väiksesse külla või maapiirkonda, kus tegelikult on iga sent oluline ja arvel. "See annab kindlasti võimaluse toetada just väiksemaid piirkondi," selgitab talu noorperemees Viljar.
Katuskaubamärk Ehtne talutoit

- Loodi 2014. aasta kevadel

- Ligi 60 märgikandjat

- Katab kogu Eesti

- On leitav nii poelettidelt, laatadelt kui ka otse taludest

- Puhas, naturaalne, kodumaine ja maitsev talutoit - hõlmab 8 erinevat kategooriat

- Märgiga pärjatud tootja on peretalu