Laupäeva hommikul tegi Riiast Zürichisse teele asunud AirBalticu lennuk Bombardier Q400 tehnilistel põhjustel hädamaandumise. Esialgse info kohaselt märgati tehnilist probleemi esitelikuga pärast õhkutõusu Riiast, mistõttu otsustas AirBalticu meeskond otsustas tagasi Riia lennujaama pöörduda ning teha hädamaandumise. Inimesed vahejuhtumis kannatada ei saanud.

Youtube'is levib video, millel on näha hetki vahetult enne hädamaandumist Riia lennuväljal. Taustal on kuulda lennusaatjate katkematut hüüdmist "Bend over, head down!" ("Kummardu ja hoia pea all!"). Küsisime lennuametilt, kuidas nad pardateenindajate käitumist antud olukorras hindaksid.

Vastab lennuameti lennutegevuse osakonna vaneminspektor Kadri Tusis:

"Eriolukordades käitumiseks on ette nähtud kindlad protseduurid, mis on kirjas käitaja lennutegevuskäsiraamatus ning mida treenitakse ja kontrollitakse regulaarselt.

Hädaolukorras peavad pardateenindajal olema käed vabad (ta ei saa mikrofoni kätte võtta), kuna ta peab ka ise samal ajal koos reisijatega ettenähtud asendis olema (ette kummarduma ja pead all hoidma). Et info jõuaks kõigi reisijateni, tuleb info anda võimalikult selge ja tugeva häälega.

Igal tegevusel, mida palutakse lennukis teha, on laiemaks eesmärgiks maksimaalse ohutuse tagamine. Seega on oluline kuulata ja järgida meeskonnaliimete instruktsioone."