Saunade ehitamisega tegeleva ettevõtte Saunapoint OÜ projektijuhi Mario Raja sõnul määravad ruumiasetuse peamiselt ära leiliruumi ukse ja korstna (juhul, kui on puuküttega keris) asukoht, ja see võikski olla saunaplaani visandamise alus.

„Leiliruumi uksest sisse astudes peaks lavale minek ja sealt maha tulek kulgema võimalikult lihtsalt-mugavalt. Kuumal laval võib tekkida järsku kehv enesetunne ja siis on vaja lavalt kiiresti maha saada," selgitab Raja, millest lähtuda lava asukoha planeerimisel.

Lava kavandades võiks ühe inimese kohta arvestada u 60-70 cm lavalaiust ning jätta igaks juhuks ka ühe lisakoha. Lava mõõtmeid asutakse arvestama alates kõige ülemisest astmest ehk sellest, millel istutakse. Lae ja ülemise astme vahele peaks jääma umbes 110-120 cm, eks see sõltu ka sauna tavakasutajate pikkusest, mille järgi võib mõõte kohandada.

Kaks esimest astet võiksid Raja sõnul olla kõrgusega 25-30 cm ja sügavusega 35 cm, kõige ülemise astme kõrgus võiks olla 43-45 cm ja sügavus 50-60 cm. Selleks, et lavale saaks mugavalt pikali heita, peaks selle sügavus olema vähemalt 70 cm. Suurt tähelepanu peab pöörama kerise kaugusele lavast ja muudest kergesti süttivatest materjalidest - kerise paigaldus- ja kasutusjuhendis on kõik nõutavad kaugused ka selgelt kirjas.

Kuidas valida kerist?

Kui on plaanis ehitada puuküttel kerisega saun, tuleb paika panna, kas kerist köetakse ees- või leiliruumist. „Maasaunas eelistaksin pigem seestpoolt köetavat kerist. Eriti tore, kui ahjuuks oleks klaasiga, nii peegeldub seintele ja lakke hubane leegivärelus. Mõnus on ka kerge suitsulõhn, mis puid lisades leiliruumi levib. Miinuseks on puude vedamisest tekkiv saepuru, mis märjal põrandal taldade külge kipub jääma," viitab Raja.

Puhtam ja mugavam on, kui kerisekolle asub eesruumis. Meeleolu saab jällegi lisada klaasuksega. Puuküttega kerise võimsuse määrab tootja. Vastavalt ruumi suurusele ja ehitusel kasutatavatele materjalidele leitakse koos kerise müüjaga ka sobivas mõõdus keris. Elektrikerise võimsuse arvutamisel kehtib rusikareegel: 1 m3 kütmiseks läheb vaja 1 kW elektrivõimsust. Kindluse mõttes võiks reservi tekitamiseks liita vastusele 1 kW juurde.

Oluline nüanss kerisevalikus seisneb kerisekivide mahutavuses, sellest sõltub kütmisele kuluv aeg. „Võrkkestaga ahjude puhul on kivide hulk suurem ja soojenemiseks kuluv aeg umbes kaks korda pikem kui sellistel, millel kivid laotatakse vaid kerise peale," täpsustab Raja. Mida suurem on kivide hulk, seda parem ja pehmem on leil.

Kuhu paigaldada ventilatsioon?

Väga oluline saunas on leiliruumi hea ventilatsioon. Üks kahest - kas sisse- või väljapuhe - võiks olla lahendatud ventilaatori kaasabil. „Näiteks, kui ventilaator on paigaldatud väljatõmbeavale, tekib vaakumefekt ja sissetõmbeavast hakkab värsket õhku iseenesest sisse tulema," õpetab Raja. Puukerisega saunas peaks värske õhu sissepuhe asuma kerise lähedal allpool kerise ülemist piiri, sest lisaks ruumi ventileerimisele on vaja põlemiseks värsket hapnikku.

Elektrikerisega saunas peaks värske õhu sissepuhe asuma kerise kohal seinal või laes.

Väljatõmme lahendatakse mõlema kerisetüübi puhul ühtmoodi. Ideaalis võiks väljapuhke avasid leiliruumis olla kaks. „Üks asuks lava all jalataldade kõrgusel ja teine lae all. Alumine ava toimib saunatamise ajal nii, et kerise kohalt lae alla tõusev soe niiske õhk vajub jahtudes alla ja suundub väljatõmbeavasse. Teine lae all asuv ava on mõeldud ruumi kuivatamiseks pärast sauna. Samas piisab kuivatamiseks ka sellest, kui jätta keris pooleks tunniks kütte ja leiliruumi uks praokilasendisse. Pole ka väga hullu, kui väljatõmbeks on ukse all olev vahe ja pesuruumis imeb ventilaator õhku," tõdeb Raja, lisades, et väljatõmbeavad peaksid asuma kerise diagonaalses vastasnurgas, kuna nii liigub õhk terve leiliruumi ulatuses.

Milline valgustus sobib?

Leiliruumi valgustus paigaldatakse leiliruumi tavaliselt nii, et valgustit näha ei ole. Odav ja lihtne on paigaldada lava alla niiskuskindel valgusti ning katta see puitrestiga.

Meeleoluvalguseks on odavam võimalus LED-komplekt või silikoonkesta sees LED-riba. „Ainukeseks miinuseks on asjaolu, et LED-pirnid ei talu pikalt kuumust," nendib Raja. Soovitatav oleks LED-e paigaldada madalamale, kus on ka temperatuur madalam, näiteks lava äärelaua või seljatoe taha.

Parim ja kindlaim lahendus on kiudoptiline valgustikomplekt. „Selles on üksainus valgusallikas, mis peegeldab valguse soovitud kohtadesse läbi klaaskiudjuhtmete. Juhe kannatab kuumust kuni 130 kraadi." Valgus võib leiliruumi lisaks tulla ka läbi klaasuksega küttekolde ja päevasel ajal läbi klaasukse, kui pesuruumis on aken.