Soome tuumaenergeetika ajaloo kõige enam muret valmistanud projekt võib veel enam venida, kui Prantsusmaa riiklik energeetikafirma EDF võtab üle pankroti äärele jõudnud jaama senise ehitaja Areva operatsioonid, kirjutas Helsingin Sanomat.

Komisjoni failidest ja ka muudest allikatest tuleva teabe põhjal on Olkiluoto 3 (O3) liigitatud Areva kõige toksilisemate projektide hulka, mida EDF ei taha isegi pika kepiga kaugelt torkida, kirjutas ajaleht. Skeemi kohaselt võtab EDF üle Areva terved ja kasumit tootvad osad. Probleemsed osad, nagu Olkiluoto 3 ehitus, vastutus ja ka juriidilised vaidlused, jäävad nõrgestatud Arevale.

Et mõlemad, nii Areva kui ka EDF on 80% prantsuse riigi omanduses, peab neli miljardit eurot maksvale päästeskeemile andma riigiabi loa Euroopa Komisjon. TVO on nüüd pöördunud komisjoni poole, kirjutades, et põhimõtteliselt ei olda vastu EDF-Areva ühendamisele, aga selle tagajärg ei tohiks olla Olkiluoto 3 edasine venimine. Sama sõnumit edastas komisjonile ja Prantsuse valitsusele ka Soome peaminister Juha Sipilä.

"Prantsuse tuumaenergeetikasektori ümberkorraldus ei põhjusta mingeid operatsioonilisi muutusi O3 projektis. Areval saab olema nii resurss kui ka võimekus, mida vajatakse projekti viimistlemiseks ja garantii pakkumiseks garantiiaja lõpuni," ütles ajalehele Arevan meediaosakonna juht Aurélie Grange.

TVO kahtleb Areva jutus. Üks põhjus on, et Prantsusmaal Flamanville'is ehitab EDF uut tuumajaama, mille ehitus on samuti pikalt ajagraafikust maas nagu O3 ehituski. Prantslastel on vaja Flamanville aga kähku valmis saada, sest see jaam reklaamib nende võimekust teisel pool La Manche'i väina. Hiljuti andis Suurbritannia valitsus loa rajada 21 miljardit maksev tuumajaam Hinkley Pointis. Hinkley Pointi ehitust rahastab EDF koos hiinlastega, see on O3 ja Flamanville'iga sama tüüpi jaam.