Veelgi olulisem oli aga vastanute arvamus, et järgmise kolme aasta jooksul tõuseb keskkonnasõbraliku pakendi roll toiduvalikute tegemisel veelgi. Et teha ülisuure valiku seast n-ö roheliste toodete leidmine lihtsamaks, kasutatakse üle maailma mitut rangelt kontrollitud kaubamärki. Neist üks tuntuim ja tootjate poolt soovituim on FSC®, mida annab välja organisatsioon nimega Forest Stewardship Council. Eesti keeles nimetatakse seda Metsahoolekoguks.

FSC sertifikaadi saamiseks tuleb metsaomanikel ja -töösturitel täita mitmeid metsa majandamisega seotud nõudeid. FSC sümboli võib leida väga erinevatelt toodetelt alates mahlapakkidest poeriiulil kuni aiamööbli ja kontoripaberini. Selle väikse märgi nägemine tootel annab tarbijale kindluse, et oma ostu ja pealtnäha väikse igapäevase valikuga toetab ta paremat metsamajandamist ja metsade säilitamist tulevastele põlvedele.

“Metsade ja metsast saadavate ressursside majandamine peab olema keskkonnasõbralik, ühiskonnale kasulik ning majanduslikult elujõuline. Hoidma peab loodusväärtuseid ning tööliste ja kohalike kogukondade õiguseid, aga ka metsanduse ja puidusektori pikaajalist ja jätkusuutlikku kestmist. Valides tooted, mis pärinevad vastutustundlikult majandatud metsadest ja kannavad FSC märgist, aitate hoolitseda meie metsade eest ning samuti loomade, lindude, taimede ja inimeste eest, kellele mets on kodu,” selgitas FSC Eesti tegevjuht Indrek Talpsep.

FSC-sertifikaadiga joogipakendeid hakkas maailmas esimesena pakkuma Tetra Pak. Kaheksa aasta jooksul, mil Tetra Pak kartongpakendi tootmisel FSC-sertifikaadiga puitu on kasutanud, on nõudlus keskkonnasõbralike pakendite järel aasta aastalt kasvanud.

Ainuüksi eelmisel aastal müüdi üle maailma 54 miljonit Tetra Paki FSC-logoga pakendit. Kõikidest mullu Eestis müüdud joogikartongpakenditest kandis FSC-logo 40%, mis võrreldes 2014. aastaga märgib 50-protsendist kasvu.

Tetra Pak Balticsi projektijuhi Marija Slaidiņa sõnul muutub pakend reklaamiks, millega tootjad konkureerivad tarbijate tähelepanu eest. “Valik poeriiulitel näib lõputu ja iga tootja soovib, et just tema toode leiaks tee ostja korvi. Tootjate jaoks on pakend üks võtmekohti, sest oluline on tagada, et see täidab oma funktsioone ja müüb toodet, kuid samas peab pakend olema inimesele ja loodusele võimalikult kahjutu. Arendades pakendidisaini, on tootjal võimalik valida taaskasutatava tooraine vahel, mida saab kasutada korduvalt. Seepärast ostab Tetra Pak alates eelmise aasta novembrist oma pakendites kasutatava papi ainult FSC tarneahela sertifikaati (st materjali päritolu on läbi tarneahala kontrollitud) omavatelt tarnijatelt ning meie eesmärk on jõuda olukorrani, kus igal pakendil on FSC logo. Oleme veendunud, et heaks eluks vajalik hea pakend on keskkonnasõbralik pakend.”

Tulles vastu turu nõudlusele keskkonnasõbraliku pakendi järele, pakub Tetra Pak ka pakendeid, mis on täielikult valmistatud taastuvast toorainest. See tähendab, et mitte ainult papp ei ole keskkonnasõbralik, vaid ka keeratavad korgid valmistatakse suhkruroost ja lamineeritud papist, olles nii looduslikult taastoodetavad.

Enne, kui ostad papist või puidust tehtud toote, veendu, et neil on FSC märgis. Tehes selle valiku täna, toetad metsade kasvamist homme.

Tetra Paki FSC litsentsi kood on FSC® C014047.

Jaga
Kommentaarid