Tänavu on Deutsche Bank kaotanud poole oma turuväärtusest ning panga kasum on kokku kuivanud. Mõni ime, et investorid muretsevad. Kardetakse, et pank ei pruugi olla võimeline maksma USA poolt esitatud suurt trahvi panga tegevuse eest rämpshüpoteekvõlakirjade turul.

Saksa meedias levisid kuuldused, et valmitatakse plaani panga päästmiseks. Nii valitsus kui pank lükkasid kolmapäeval sellised spekulatsioonid tagasi.

Deutsche Banki juht John Cryan ütles, et ta ei ole kunagi palunud Angela Merkelilt abi ja valitsuse abi ei ole valik. Ta lisas, et pank ei kaalu praegu ka investoritelt lisaraha küsimist.

Kuid miks see pank on nii oluline? Deutshe Banki varade maht on 1,8 triljonit eurot. See võrdub Saksamaa poole aastase majanduse kogutoodanguga. Üksnes kartus, et Euroopa suurima majanduse suurpank on hädas kajaks šokilainetena üleilmsetel finantsturgudel vastu.

IMF lõi juba juunis häirekella, teatades, et Deutsche Bank on üleilmses pangandussüsteemis suurim üksik riskiallikas.

Pangas töötab enam kui 100 000 töötajat, kellest 46 000 on Saksamaal.
USA justiitsministeerium nõuab panga tegevuse tõttu USA rämpshüpoteekvõlakirjade turul 14 miljardi dollarilist trahvi. Lisaks on pank pidanud maksma miljardeid dollareid trahvi üleilmselt intressimäärade ja valuutakursside manipuleerimise eest.

Tavaliselt teenivad pangad lihtsat kasumit intressivahelt, millega võetakse hoiuseid sisse ja laenatakse raha välja. Paraku on Euroopas intressitase negatiivne, mis lööb pankade tuluallikat.

Kas Deutsche Bank on järgmine Lehman Brothers? Meenutades 2008. aastal juhtunud ütlevad pankurid ja skeptilised investorid, et ei ole.

„See olukord ei ole nii hull nagu Lehmanis ja hüpoteekvõlakirjakriisis ning isegi mitte nii hull kui Long-Term Capitali riskifondi hävingul 1990ndate lõpus,“ ütles Ranger Equity Bear fondijuht Brad Lamensdorf. Ta hakkas Deutsche Banki aktsiaid lühikeseks müüma (laenuks võetud aktsiad müüma) juba paari aasta eest kartes panga bilansi pärast. Suve hakul kahekordistas ta aktsia languse panust. Vaatamatta negatiivsele nägemusele ei prognoosi ta panga hävingut. Kuid ta arvab, et Deutsche Banki rivaalid saavad kasu, kui pank kahaneb.

„Deutsche Bank on nõrgal positsioonil, kuna on nii ülevõimendatud ja ei oma ligipääsu krediidile,“ ütles ta. „Tema probleemid võivad tähendada JPMorganile, Goldman Sachsile ja teistele suurpankadele rohkem ärivõimalusi.“

Lisaks on pangal üleval maailma suurim tuletistehingute portfell, mis on küll kahanenud tippaegselt 75 triljonilt dollarilt (mis võrdus 20kordse Saksamaa majanduse kogutoodanguga) läinud aasta lõpuks vaid 46 triljonile dollarile.