Kuidas rasvumine tekib ja millised on lahendused?

Küsisime nõu aastaid seedetraktile spetsialiseerunud kirurgilt Dr Sven Troostilt, kes puutub oma igapäevatöös kokku eelkõige just ülekaalulisusest tingitud probleemidega.

Ülekaalulisuse põhjuseid võib olla väga erinevaid alates psühholoogilistest tagamaadest lõpetades haigusliku rasvumisega. Haiguslik rasvumine on juba lõppfaas, kuid ka kerge või keskmine ülekaal mõjutavad elukvaliteeti ning on tihti haiguste, nt diabeedi või südamehaiguste põhjuseks. Kord nö rajalt maha astununa võib olla päris raske ise õiget suunda taas üles leida – see nõuab esmalt probleemi tunnistamist ning seejärel tublisti tahtejõudu ja vastupidavust, tihti ka välist abi. Võib tekkida surnud ring, kus üha suurenevast ülekaalust tekib stress, mis omakorda võib põhjustada ülesöömist ning seeläbi kasvab kaal veelgi.

Kes oma jõududega enam hakkama ei saa, peaks esmalt pöörduma psühholoogi, kvalifitseeritud toitumisnõustaja ning treenerite poole, kuid kui ka see ei paku lõplikku lahendust, ei tasuks karta abi otsida meditsiinist. Tänapäeval ei tähenda meditsiiniline sekkumine enam raskeid komplikatsioone või pikka taastumisperioodi, enamasti võib igapäevaelu juurde naasta üsna kiiresti.

Maovähendusoperatsioon

Maovähendusoperatsioon on lahendus üle 18-aastastele patsientidele, kelle kehamassiindeks on üle 40 või kellel esineb tugeva ülekaaluga kaasuvaid tõsiseid haigusi.

Maovähendusoperatsioone on kahte liiki. Pikisuunalise e. sleeve mao resektsiooni käigus eemaldatakse suurem osa maost ja järele jääb vähenenud mõõtmetega torukujuline magu, mis mahutab oluliselt vähem toitu ja tekib kiiresti küllastustunne. Bypass operatsiooni puhul moodustatakse mao ülemisest osast väike maokönt, kuhu ühendatakse peensool. Söömisel täitub maokönt kiiresti toiduga ning mao ülaosa saadab ajule signaali täiskõhutundest, see tähendab, et täiskõhutunne saabub kiiresti ja jääb kauaks püsima, ehkki olete väga vähe söönud. Samuti puutub toit seedemahladega hiljem kokku, mis annab kaalulangusefekti imendumismehhanismi mõjutades.

Maovähendusoperatsioonide eesmärk on saavutada suure ülekaaluga patsientidel püsiv kaalulangusefekt. Kuna kaalu alanedes saab patsient terveks ka liigsest kehakaalust tingitud haigustest või riskist neisse haigestuda ning seeläbi tõuseb tema elukvaliteet, on tegemist meditsiiniliselt näidustatud operatsioonidega.

Need patsiendid, kes ei kvalifitseeru maovähendusoperatsiooniks, kuid siiski sooviksid esteetiliselt ülekaalulisusest tingitud probleemidest vabaneda, võiksid kaaluda rasvaimu e. liposuktsiooni või kõhuplastikat.

Rasvaimu

Rasvaimu ehk liposuktsioon on üks levinumaid ilukirurgilisi operatsioone. Selle käigus eemaldatakse üleliigne rasv teatud kehapiirkondadest, kust see treeningu ja/või dieedi toimel raskesti väheneb. Et protseduuri käigus eemaldatakse rasvarakud, tagab see püsiva tulemuse.
Naistele tehakse rasvaimu tavaliselt kõhult ja reitelt, meestele kõhult ja külgedelt, kuid igal erineval juhul lähtutakse konkreetsest individuaalsest vajadusest. Rasvaimu pole siiski mõeldud üldise kehakaalu langetamiseks, vaid dieedi ja treeningu toimele allumatute rasvunud kehapiirkondade korrigeerimiseks ja keha proportsioonide parandamiseks.

Kõhuplastika

Kõhuplastika sobib hästi neile, kes on palju kaalust alla võtnud – kas range dieedi ja tugeva treeninguga või maovähendusoperatsiooni järgselt. Samuti on see lahendus naistele, kelle kõhu eesseina välimus on muutunud tänu rasedusele või mimikrirasedusele.

Kõhuplastika operatsiooni käigus eemaldatakse allpool naba olev kõhunahk koos nahaaluse koega ning moodustatakse kõhu üleosa nahast trimmis kõhusein ja pingutatakse ka kõhu sirglihaseid. Kui lisaks lõtvunud kõhu eesseinale on tegemist märkimisväärse rasva ladestumisega, on soovitav ühendada kõhuplastika ja rasvaimu kõhu nahaaluskoest ja vajadusel ka külgedelt.

Mis saab pärast operatsiooni?

Maovähendusoperatsioone tehakse laparoskoopiliselt , st operatsiooni käigus tehakse nahale ühe suure asemel mitu väikest sisselõiget. See tagab minimaalselt märgatavad armid ning patsiendid suudavad juba järgmisel päeval voodist tõusta ja kõndida vaatamata kirurgilises mõttes mahukatele operatsioonidele.

Enne maovähendusoperatsioonile tulemist peaks patsient mõistma, et see on tõhus meetod kroonilisest rasvumisest vabanemiseks, kuid kestvate ja maksimaalsete tulemuste saavutamiseks peab olema valmis põhjalikult muutma nii oma elustiili kui toitumisharjumusi ning parima esteetilise tulemuse saavutamiseks võib olla vajalik lisaks teha ka rasvaimu või kõhuplastikat. Maovähendusoperatsioonile eelnevalt on soovitav, et patsiendid kaotaksid vähemalt 5-10% oma kehakaalust, mis tähendab samuti tõsist tööd.

Kui palju operatsioonid maksavad?

Operatsioonide hind sõltub patsiendi individuaalsetest eripäradest tulenevast operatsiooni keerukusest. Enne maovähendusoperatsiooni, rasvaimu või kõhuplastikat kutsume patsiendid alati konsultatsioonile, mille käigus tutvustame täpsemaid võimalusi ning paneme paika raviplaani ja orienteeruva ravi maksumuse. Maovähendusoperatsioonide hind algab 4900, rasvaimu 1800 ning kõhuplastika 2900 eurost. Soovi korral on võimalik tasuda ka Medicredit järelmaksuga.

Oluline on teada, et patsiendid ei ole oma murega üksi. Kinnistele eestlastele on omane pigem otsida abi internetist või vaikides kannatada, kuid tasub alati ise astuda esimene samm elukvaliteedi parandamiseks ning konsulteerida spetsialistiga, olgu see siis psühholoog, treener või arst.

Dr Troostiga saad konsulteerida kui broneerid aja http://www.fertilitas.ee/kontakt

Dr Sven Troost

*Endokrinoloog Triin Egliti doktoritöö

Jaga
Kommentaarid