Niinimetatud gluteenivabad tooted ei olegi nii gluteenivabad, kirjutab News.com.au.

Kui mõne riigi puhul tähendab "gluteenivaba" märgistus seda, et tootes ei tohi tuvastatavat gluteeni üldse olla, on ülemaailmsed nõuded veidi lõdvemad. Ehkki rahvusvaheline reglement näeb ette, et "gluteenivaba" märgistusega toodetes võib olla miljoni osakese kohta maksimaalselt 20 osakest gluteeni, ei suutnud suur osa teadlaste poolt testitud toodetest sellele vastata.

Lääne-Austraalia ülikooli teadlased testisid gluteeni sisaldust 169 "gluteenivaba" märgistusega tootes. Selgus, et testitud kaubast oli 24 tootes rohkem gluteeni, kui lubatud. See tähendab, et 14 protsenti testitud toodetest ei vastanud tegelikult nõuetele.

Gluteeni sisaldavate "gluteenivabade" toodete seas oli näiteks küpsiseid, leiba-saia, teravilja, pudrutooteid ja hommikuhelbeid, jahu, teraviljatooteid, hoidiseid, kastmeid, pastat, suppe, snäkke ja komme. Tooted olid pärit Euroopast, Aasiast ja Põhja- ja Lõuna-Ameerikast.