Nimelt on kaks Yahoo endist töötajat ja üks asjaga kursis olev isik öelnud Reutersile, et Yahoo skännis sadu miljoneid Yahoo Maili kontosid, et leida FBI jaoks infot.

Osad jälituseksperdid ütlevad, et need väited esindavad esimest korda avalikkuse ette jõudnud kahtlusi, et suured internetifirmad on sageli nõus USA valitsuse heaks infot otsima ja seda luureagentuuridega jagama.

Hetkel pole veel teada, millist infot täpsemalt otsiti, kuid väidetavalt lasti Yahool otsida teatud tunnuseid, nagu näiteks kindlaid fraase või kirjade manuseid, väitsid anonüümsust palunud allikad.

Reutersil ei õnnestunud teha hetkel kindlaks, et millist infot Yahoo edasi andis (kui ta seda üldse andis) ning kas luuretöötajad lähenesid sama palvega ka teistele teenusepakkujatele peale Yahoo.

Reutersi kommentaarisoovile vastas Yahoo, et firma on seadusekuulelik ettevõte ja järgib kõiki USA seadusi. Edasisest kommentaarist keelduti.

Väljaanne proovis saada kontakti ka väidetavalt mullu luuramise tõttu lahti lastud Alex Stamosega, kes nüüd töötab kõrgel IT-turvalisusega seotud ametikohal Facebookis, kuid mees keeldus läbi Facebooki pressiesindaja intervjuust.

USA rahvusliku julgeoleku agentuur (NSA) suunas oma küsimused enda direktori kabinetti, kust aga keelduti teemat kommenteerimast.

USA interneti-ja telefonifirmad on ka varasemalt teatavasti andnud infot valitsusele. Nüüd aga ütlevad mõned endised valitsuse töötajad ja erajälitustegevuse eksperdid, et nad ei ole kunagi ennem näinud nii ulatuslikku reaalajas info kogumist ning seda, et selle tarvis lausa eraldi programm luuakse.

Eksperdid ütlevad, et tõenäoliselt NSA või FBI on lähenenud ka teistele internetiteenust pakkuvatele ettevõtetele samasuguse nõudega. Kusjuures tavaliselt teeb NSA seda läbi FBI, et ise võimalikult nö puhtaks jääda.