E-sigarettidest sündinud plahvatusi on seni peetud pigem erandlikeks juhtumiteks, kirjutab Consumer Reports. 2009. ja 2014. aasta vahel registreeriti Ameerika Ühendriikide tuleohutuse ameti registris 25 plahvatust, mille allikaks oli e-sigaret. Neist üheksa põhjustas ka inimvigastusi.

Arstide sõnul on numbrid kummaliselt madalad ning plahvatavad e-sigaretid on tegelikult hoopis tavalisemad, kui arvame. "Me usume, et need numbrid on selgelt liiga madalad. 2016. aastal oleme tegelenud keskmiselt kahe patsiendiga kuus," sõnas Alaskas asuva Anchorage'i haigla arst Elisha G. Brownson.

Vigastused on tõsised: on põletushaavu, keemilise põletuse haavu ja plahvatusest tingitud lööklainete vigastusi. Enamik vigastusi paikneb näol, kätel, reitel ja kubemel.

Enamik vigastusi nõuab intensiivset ravi. Brownsoni sõnul viibis tema esimene plahvatuse tõttu haiglasse toodud patsient kaks päeva intensiivravil, mille järel tehti talle operatsioone, mille käigus parandati ja asendati lõhkised ja puuduvad hambad ja õmmeldi huultel olevad haavad.

Põhjus, miks plahvatavad e-sigaretid on niivõrd ohtlikud, peitub selles, et aku plahvatamisel käitub e-sigaret nagu põlev rakett ning sööstab ohtlikul kiirusel käest lahti.

Tarbijakaitseameti analüütik William Wallace on samuti mures. "Nende seadmete akusüsteemid peaksid olema turvaliselt, täpselt nagu nutitelefonid, sülearvutid ja hõljukid peaksid olema turvalised. Tootjad peavad leidma viisi, kuidas disainida, ehitada ja testida e-sigarette viisil, mis viiks nende plahvatusohu riski miinimumini," sõnas ta.