Türgi president Recep Tayyip Erdoğan võttis oma Vene ametivenna Vladimir Putini vastu Ottomani ajastu villas Istanbulis. Räägiti energiast, kaubandusest, turismist, riigikaitsest ja konfliktist Süürias, kus toetatakse vastaspooli, vahendab Reuters.

„Täna on olnud päev täis president Putiniga Vene-Türgi suhete arutamist … Mul on täielik kindlus, et Türgi-Vene sidemete normaliseerimine jätkub kiires tempos,“ ütles Erdoğan pressikonverentsil.

Putin ütles, et Moskva on otsustanud kaotada mõnede Türgi toidukaupade impordikeelu, mis kehtestati pärast seda, kui Türgi tulistas eelmise aasta novembris Süüria piiri lähedal alla Vene sõjalennuki. Putini sõnul lepiti kokku töös kahepoolsete suhete täiemõõduliseks normaliseerimiseks.

Erdoğan ja Putin kirjutasid alla kokkuleppele merealuse gaasitoru TurkStream kohta. Plaan selle rajamiseks ilmus välja pärast seda, kui Venemaa loobus plaanidest South Streami gaasitoru ehitamiseks Musta mere põhja mööda Bulgaariasse Euroopa Liidu vastuseisu tõttu.

Erdoğan teatas veel, et kiirendatakse plaane Vene päritolu tuumaelektrijaama ehitamiseks Türgisse. Pingeliste suhete tõttu Akkuyu projekti elluviimisel kaotatud aeg tehakse Erdoğani sõnul tasa.

Süüria teemad on Türgi ja Venemaa vahel problemaatilisemad. Erdoğan nimetas teemat „väga tundlikuks“, kuid ütles, et arutas esmaspäeval Putiniga Türgi sõjalisi operatsioone Süürias.

Mõlemad presidendid ütlesid, et nõustusid Alepposse abi saatmise tähtsusega.

Erdoğani sõnul peetakse Venemaaga ka edaspidi Süüria konflikti asjus läbirääkimisi. Konkreetsete edusammude kohta erimeelsuste lahendamiseks eriti märke siiski ei ole.