„Ma olen väga huvitatud ja ühel või teisel moel hakkan ma lähikuudel väga isiklikult osalema orgaanilise ja tervisliku toidu töötlemise äris,“ ütles Helenius intervjuus Ärilehele.

„Arvan, et igaüks peaks hakkama keskmiselt tervislikumalt toituma,“ ütles ta. „Inimesed on väärt paremat elu, et vanemaks saades oleks vähem haigusi ja et elada kauem. Läänes hakati 1960datel massiliselt põllumajanduses kasutama väetisi ja kemikaale. Inimesed ei pööra piisavalt palju tähelepanu sellest tulenevatele probleemidele. Väetised jõuavad põhjavette, meredesse ja mujale veekogudesse, tuues kaasa väga tõsiseid ökoloogilisi probleeme.“

Ta lisas, et me ei tea, millist mõju avaldavad massiliselt kasutatavad kemikaalid, mida kasutatakse põllumajanduses saagi suurendamiseks.

„Ma ei taha hakata otseselt tegelema orgaanilise põllumajandusega,“ ütles ta. „Sellega saavad paremini hakkama väiksemad farmid. Eestis on palju maad sertifitseeritud ökoloogilisena, kuid orgaanilise põllumajandus on Eestis erakordselt ebaefektiivne kuna puudub stabiilne nõudlus.“

„Kui tahad Eestis osta olulises mahus orgaaniliselt kasvatatud aedvilju, siis odavam on neid siia importida Saksamaalt,“ lausus ta. „See ei ole arenenud nii hästi ja kiiresti kui oleks võinud areneda.“

„Ma tahan tegeleda eriti Eestis kasvatatud orgaanilisest toorainest valmistoidu valmistamisega,“ rääkis ta oma tulevikuplaanidest. „Tegelen ideedega, kuidas olulises mahus suurendada mahte, mis eeldab ekspordi kasvatamist, kuna kohalik turg on piiratud. Kui see õnnestub, siis kasvab nõudlus oluliselt ja suureneb põllumeeste huvi selle efektiivsema kasvatamise vastu.“

„Poes on kohutav käia. Riiul riiuli järel on täis ebatervislikku toitu – kartulikrõbuskeid, juustukukleid, lõputus valikus komme ja ebatervislikke snäkke,“ ütles ta. „Tervislikku toitu on raske leida. Loodetavasti see muutub pikas perspektiivis ja see võib mulle võimalust pakkuda.“

Küsimusele, kas ta plaanib selleks osta toiduainetööstuse või rajada tehase nullist, vastas Helenius, et enamus oma äridest on ta üles ehitanud nullist alates.

„Mulle meeldib luua,“ ütles ta. „Näen siin taas endale sobivat sektorit. Samuti olen kohtunud ka paljude muljetavaldavate ettevõtete ning nende juhtidega, kes juba tegutsevad tervisliku toidu sektoris. Kindlasti on sektoris palju võimalusi ka koostööks erinevate partneritega."

„Kogu orgaanilise toidu turu suurus on Eestis võib-olla mõned kümned miljonid eurod,“ ütles Helenius. „Suuremate ettevõtete käive on võib-olla 2-3 miljonit eurot aastas.“

Probleemiks on see, et kogu sektor on nii tootmise kui jaekaubanduse osas väga fragmenteeritud. Nn. tervisliku toidu poed kipuvad olla väiksed, suurtes poodides võivad olla nn. tervisliku toidu nurgakesed.

„Sektor kasvab kiiresti ja siin on võimalus,“ ütles ta.