Selleks, et e-poed saaksid jätkuvalt tagada kauba kiire ja kvaliteetse kättesaamise, tehakse tihedat koostööd kaubatarnijatega ning pakutakse ka uusi võimalusi pakkide kättesaamiseks.

Internetipoest tellides on paki tarnevõimalusi mitmeid: kauba võib kätte saada nii postkontorist, pakiautomaadist kui ka kaubaväljastuspunktist. Võimalus on tellida kaup ka kulleriga otse koju. Milline valik osutub paki kättesaamiseks kõige mõistlikumaks, sõltub enamasti tellimuse iseloomust ja inimese asukohast.

“E-poest tellimust tehes tuleks kohe alguses mõelda ka paki kättesaamisele – kui kiire on kauba kättesaamisega, kas on endal võimalik tootele järgi minna, kas läheduses on pakiautomaat või postkontor, kas kulleri saabumisel saab keegi kodus paki ka vastu võtta. Tähele tuleks panna kauba mõõtmeid – kui suur on toode ning mis on toote kaal,” loetles Kaup24 turundusjuht Berit Roos erinevaid faktoreid, mida arvesse võtta e-poest kauba tarnemeetodit valides.

Mööbel koju kulleriga

Üks mugavamaid tarnemeetodeid – kullerteenus – võib kuni 75 kilo kaaluva paki puhul osutuda ühtlasi ka kõige kulukamaks võimaluseks. Teisalt, kui tegemist on suurema tellimusega, näiteks mööbli või kodutehnikaga, siis oma transpordivahendi puudumisel võib kullerteenus olla mitte ainult mugav, vaid ka ainus optimaalsete kuludega võimalus kauba kojutoimetamiseks.

Saadetis välismaalt

Kui enda transpordivõimalus on olemas, siis suuri pakke võib tellida ka postkontorisse, kuigi Omniva rahvusvahelise ärisuuna grupi juhi Sten Esna sõnul eelistatakse suuremõõtmelisi kaupu kätte saada kullerteenuse abil. Postkontorisse jõuavad üldiselt pakid, mis tulevad välismaalt.

"Hetkel saab välismaistest e-poodidest kaupa pakiautomaati tellida vaid suurimast Hiina veebipoest AliExpress ja selleks tuleb end eelnevalt Omniva kodulehel registreerida. Lähitulevikus avaneb see võimalus ka teiste välismaisete saadetiste puhul. Samuti tellitakse pakid kohalikku postiasutusse siis, kui piirkonnas puudub pakiautomaat kuigi mõned inimesed eelistavad ka sel juhul paki kätte saada lähimas linnas asuvast pakiautomaadist," ütles Omniva esindaja.

Pakiautomaadid tühjalt ei seisa

Pakiautomaatide kasutamine on eestlaste seas tarnemeetoditest kõige populaarsem ja seda nii suurtes linnades kui väiksemates maakohtades nagu Kadrina, Kuusalu või Karksi-Nuia. “Nii mõnigi kord oleme pidanud mõnes kohas pakiautomaati laiendama, et kohalikke pakimahte ära teenindada,” rääkis Esna pakiautomaatide populaarsusest.

Kaup24 turundusjuht tõdes samuti, et võrreldes lõunanaabritega eelistavad eestlased valdavalt just pakiautomaati enda tellimusele järgi minna, sest pakiautomaatide levik on lai ning kui paki suurus seda võimaldab, siis on see tarbija jaoks kõige mugavam võimalus nii suuremates linnades kui ka väikeasulates kiiresti tellimuse kättesaamiseks.

Tarnetasuta kaubaväljastuspunkt

Pakiautomaatidele populaarsuse kõrval kasutavad inimesed üha enam ka ainsat ilma lisakuludega kauba kättesaamise võimalust ehk kaubaväljastuspunkti külastust, mis Eesti lõunanaabrite lätlaste ja leedukate hulgas on kõige populaarsem viis kauba kättesaamiseks.

“Lätis ja Leedus on kaubaväljastuspunkte tunduvalt rohkem kui Eestis, kuid kui laiendasime Tallinnas septembri alguses kaubaväljastuspunkti, kus suurendasime kohapeal olevate kaupade valikut, siis nägime ka siin külastajate arvu hüppelist kasvu. Inimesed tunnevad huvi kohapealsete kaupade vastu – võimalik on osta parfüüme, lastekaupu, väiksemat köögitehnikat ja hooajalisi tooteid. Ühtlasi saab kohapeal kiiresti vastused kõigile küsimustele ning võimalik on ka tellimusi vormistada," tõi Roos välja kaubaväljastuspunkti eeliseid.

Tarneteenuste hinnad Kaup24 ja Omniva andmetel:

Kauba kättesaamine Tallinna väljastuspunktist: 0 €
Kauba kohaletoimetamine kulleriga: 5,49 kuni 17,99 €
Kauba kättesaamine Eesti Post kontorist: 5,99 €
Kauba kättesaamine Omniva pakiautomaadist: 2,79 kuni 3,99 €
Kauba tellimine AliExpressist Omniva pakiautomaati: 1 €