“Käesoleval ajal arutame me võimalust kehtestada reeglid, mille kohaselt lubatakse Venemaale importida veterinaarkontrolli nõudvat toodangut vaid nendest riikidest ja ettevõtetest, mis on Vene veterinaarteenistuse poolt sertifitseeritud,” ütles reedel Interfaxile Föderaalse veterinaar- ja fütosanitaarkontrolliteenistuse juht Sergei Dankvert.

Tema sõnul on see seotud sellega, et analoogsed reeglid hakkavad Venemaa ja tema eksportööride suhtes alates 1. maist kehtima EL-i uutes liikmesmaades, kellega Venemaal on ammused kaubandussidemed.

“Kõigi loomakasvatustoodete sissevedu nendesse riikidesse on lubatud vaid nendest riikidest ja ettevõtetest, mis on EL-is sertifitseeritud. Ka meie tahame omada süsteemi, mis peegeldab seda, mida tehakse meie suhtes Euroopas,” selgitas Dankvert.

Ametnik leiab, et seoses EL-i laienemisega kaubanduses tekkiv olukord võib tekitada probleeme mitte ainult Venemaale, vaid ka EL-i uusliikmetele.

“Seetõttu kavatseme me lähiajal neid probleeme ja koostööväljavaateid arutada mitmete riikide veterinaarteenistustega,” kinnitas ta, lisades, et on juba saanud ettepanekuid Eesti, Poola, Ungari ja teiste riikide kolleegidelt.

Dankvert märkis samas, et palju sõltub selle probleemi lahendamises Vene-EL-i läbirääkimistest tervikuna.

Vene põllumajandusministeeriumi hinnangul võib Venemaa seoses põllumajandustoodetega kauplemise tingimuste muutumisega pärast EL-i laienemist aastas kaotada üle 200 miljoni dollari.