Neljapäeval tööpäeva lõppedes sai rendiautoga võetud suund Poola peale, kus põhisihtmärgiks oli Bialystok. Pühapäeva õhtuks jõudsime Tallinna tagasi.

Tesco

Esimene šokk saabus varastel hommikutundidel – Eesti aja järgi kell 4.50 ehk Poola aja järgi kell 3.50, kui saabusime Suwalki Tesco poe juurde. Süda aimas halba, kui katusealuse parka ette oli tõmmatud tõkestav kett. Kaupluse esise parkla tühjus, kus ilutses vaid üks müügis olev auto, kinnitas kahtlust, et see 24 tundi ööpäevas avatud pood on kinni, kuigi sees tuled põlesid. Uksel oligi info, et pood on avatud kella 6st 24ni. Kahjuks ei tulnud Eestis selle peale, et veebilehelt üle kontrollida, mis kell avatakse 24 tundi avatud pood.

Tavaliselt on seal poes saanud varastel hommikutundidel võtta automaadist kohvi ja WCs käia ning seejärel teha väike hommikusöögi ostutuur poes. Enam see ei õnnestunud.

Pühapäeval Eestisse tagasi sõites selgus, et Tesco poe muudatused ei piirdu pelgalt poe lahtiolekuaegadega. Varasem Tesco 24 tundi avatud oleku loogika võis seisneda selles, et kui niikuinii pannakse öösel välja kaupa, siis miks mitte lasta klientidel kogu aeg ostelda, hoides lahti iseteeninduskassasid, kus on paar abistajat personali seast ja turvamees.

Tavaliselt on Tesco heaks kohaks Poolast lahkumisel, kuna sealsed iseteeninduskassad võimaldavad kerge vaevaga lahti saada muidu vedelema jäävatest Poola müntidest.

Ei tea, kui nõutud ja kasutatav öine ostlemine oli, kuid sellega eristus pood konkurentidest. Üllatav oli näha tühje riiuleid, kus sisuliselt olid terved kaubagrupid puudu ja välja panemata. Et me ei sattunud poodi mitte avamistunnil, viitab see pigem sellele, et pood on ka lõpetanud öise riiulite kaubaga täitmise. Kuri on karjas, kui ettevõte ei suuda ostlejaid kaubaga varustada. Hea küll - kui klient läheb teise poodi kauba hinna pärast, siis olgu nii, ent kui põhjuseks on kauba puudumine, on asi päris hull. Võib-olla päeva peale olukord laabub ja hilisematel ostlejatel sellist probleemi ei ole.

Igal juhul on kurb näha kunagise lemmikpoe allakäiku Poolas. Kuigi Tesco hinnatase on teistest poodidest kõrgem, on seal ka head küljed. Näiteks müügil olev kodukaup ja riided on erinevad keskmisest poolaka maitsemeelest. Seekord oli hämmastav ka see, et rõivastel ei hakanud silma mitte ühtegi allahindlust. Tavaliselt on Tesco heaks kohaks Poolast lahkumisel, kuna sealsed iseteeninduskassad võimaldavad kerge vaevaga lahti saada muidu vedelema jäävatest Poola müntidest. Moodsates iseteeninduskassades saab ka näiteks osa summast maksta kaardiga ja osa sularahas (nii paberrahas kui müntides) ning lisaks Poola keelsele valikule saab ka valida inglise keele.

Selgros

Et Võru sõpruslinnas varahommikul midagi mõistlikku peale hakata ei olnud, sai võetud kurss Bialystockile, kus juba kell 5 sealse aja järgi avatakse hulgimüügiladu Selgros. Kui küsida infoletist, saab ühekordse külastusloa koos ostuvõimalusega. Soovitatav on enne teha ära kodutöö ja uurida välja Eesti hinnatase ja siis veebis sealne hinnatase, sest kaubavalik on nii suur, et võtab silme eest kirjuks. Hinnataseme poolest leiab pigem poodide sooduspakkumiste näol paremaid hindu, kuid kauba sortiment ja kättesaadavus räägib Selgrose kasuks. Sealt võib leida ka kaupu, mida Eestis müüakse kordades kallimalt, kuid selleks peab oma vajadustes ja hindades orienteeruma.

Auchan

Kohe üle tee asub suur kaubanduskeskus, mis avab uksed kell 7 Poola aja järgi. Ankurrentnikuks on seal Auchan, kelle kasuks räägib keskmiselt soodne hinnatase. Sageli on sooduspakkumiste alusel tehtud ostunimekirja vaadates seal isegi sama kauba tavahind mõne muu poe sooduspakkumisest soodsam. Auchani eripäraks on tohutu kassade rivi, kuid ka spetsialiseeritud kassad – eraldi kassad pensionäridele ja suuremõõtmelisele kaubale. Kaubanduskeskuse parkla ääres on ehitusmaterjalide pood Leroy Merlin, kus seekord pakkusid silmarõõmu naljaka kujuga valgustid.

Auchan ostis Poolas ära Reali kaubandusketi, mis tekitas probleemi, kuna tavaliselt olid just need kaks poeketti ostunimekirjas enim esindatud. Et aga samades asulates ei ole mõistlik omada hulgaliselt suuri poode, tehti vähemalt osades endistes Reali poodides teise nimega poekett – bi1. Bialystokis asub see Atrium Biala kaubanduskeskuses.

Varem seal olnud Real paistis silma keeruliste sooduspakkumistega, kus jäi küll mulje, et kahe erineva toote ostmisel soodustuse saamiseks oli pood omalt poolt teinud kõik võimaliku, et teist artiklit ei oleks võimalik vähemalt kusagilt lähedalt, sageli isegi samast riiulist leida. Oli see tahtlik või tahtmatu, ei oma enam tähtsust, sest uue omanikuga on tulnud uued kombed. Hinnatase tundus üsna sarnane Auchanile ja tõeliselt kummaline oli seal müügil näha Auchani oma bränditooteid. Poeketi kodulehekülg pakatab sisutühjusega, kuid andkem neile aega atra seada.

Carrefour

Prantsuse poekett Carrefour on esindatud Bialystokis kahe suure poega. Üks asub kiriku lähedal ning seal on normaalselt laiad riiulite vahed, mis võimaldab mugavalt käruga ostelda. Sama ei saa aga öelda väiksema Carrefouri kohta, kus ruumipuudus on suur ja käruga poeskäik on kitsaste riiulivahede tõttu ebamugav. Omanik siiski püüab probleeme lahendada.

Carrefouri puhul tasub olla väga valiv nende omatoodete suhtes, mille kvaliteet võib olla vilets.

Teiseks kitsaskohaks olid vähestest kassadest tingitud pikad järjekorrad. Seekord üllatas huvitav kassade lahendus, kus sisuliselt on kahekordistatud kassade arvu paigutades need kahte kihti. Iseasi kui paljud kassad korraga töötavad. Carrefouri puhul tasub olla väga valiv nende omatoodete suhtes, mille kvaliteet võib olla vilets. Sama probleemi mõne erandiga ei ole märganud näiteks Tesco omatoodete puhul. Väikese Carrefouri hoonet laiendatakse, mistõttu ehitustööde tõttu tuleb taluda veidi ebamugavusi. Teisel pool parklat asub outlet keskus.

Kuigi tee peale jäid ka mitmed Lidli poed, ei hakanud nende külastamisele aega viitma. Põhjuseks on see, et haruharva satub soodsa hinna tõttu ostunimekirja mõni toode nende sooduspakkumistest ja senine kogemus on pigem selline, et sooduspakkumises olevad asjad on otsas – neid ei ole võimalik osta. Ka on Lidli hinnatase pigem kõrge ja tööstuskaupade valikus võib kohata väga kaheldava kvaliteediga tooteid.

Bialystoki turg ja Kaufland

Omamoodi elamuse sai Bialystoki turu külastamisest, milleks auto sai pargitud poeketi Biedronka parklasse. Seal oli üks valgevenelane suutnud parkida kohe kahele parkimiskohale. Turul domineerisid tööstuskaubad – eelkõige riided ning nii müüjate kui ostjate poolel andsid tooni valgevenelased.

Seekord jäi Poola reisil viimaseks ostukohaks Kaufland, kus on kitsas ostelda, kuid kaubavalik on suur.

Toidukauba Poolast ostmine ei ole enam kaugeltki nii atraktiivne kui aastaid tagasi, kuna Eesti poodides on toiduainete hinnad korralikult langenud. Eksootikat otsida saab seal küll, kuna toidukaupade osas on kaubamärgid väga erinevad meil pakutavast.

Küll aga aitab tööstuskaupade ost muuta Poola reisi kasulikumaks. Toidukaupadest Kasuliku viimase hinnavõrdluse alusel tehtud väiksem toidukorv näitas, et toidukraam on Eestis üldistatult kaks protsenti Poolast odavam. Kasutatud sai Poola poodide kliendilehte ning seal puuduvate kaupade puhul Auchani e-poe hindu.

Sama brändi toodetest saab välja tuua kaks, mille hinnavahe oli hämmastav. Auchanis oli Maximast tuttav Mlekovita viilutatud gouda juust väikeses 150 grammises pakendis, mis maksis 88 senti. Poolas maksis Auchanis sama juust 22% vähem ehk 2,88 zlotti (69 senti). Eestis samas poes 82 sendiga müüdav Poola šampinjonimaitseline linnulihapasteet oli bi1 kaupluses müügil 55% odavamalt ehk 1,54 zloti (37 sendi) eest.