Harju maakohtule esitati möödunud neljapäeval, 20. oktoobril hagiavaldus, milles vaidlustati AS-i Tere ainuaktsionäri ja uue nõukogu otsus. Nimelt kutsus ASi Tere ainuaktsionär kolmapäeval ettevõtte nõukogu liikmed tagasi ja uus nõukogu kutsus omakorda tagasi juhatuse liikme Oliver Kruuda, teatas AS Tere.

Registriosakond leidis, et ei ole pädev hindama otsuste kehtivust, mistõttu tuleb kandeavalduse menetlemine nõukogu ja juhatuse liikmete registrist kustutamise kohta peatada kuni kohtuasja lõppemiseni. See tähendab ühtlasi, et registriosakond ei aktsepteeri registrikannete muutmise alusena ei pankrotihalduri kui aktsionäri esindaja ega uue nõukogu otsust.

Tere emaettevõte OÜ Elveda on seisukohal, et nende pankrotihalduril ei ole seadusest tulenevat pädevust AS Tere ainuaktsionäri õigusi esindada ja seetõttu on vastu võetud otsused tühised. Selle käsitluse õigsust toetab kehtiv Tallinna ringkonnakohtu praktika, märkis Tere.

Riigikohus on tänavu septembris kohtuasjas leidnud, et kohtupraktika ühtlustamiseks tuleb riigikohtu tsiviilkolleegiumi kogul vastata küsimusele, kas olukorras, kus pankrotivara hulka kuulub äriühingu osalus, saab osaniku- või aktsionäri õigusi teostada pankrotivõlgnik või pankrotihaldur. Seda lahendit aga veel tehtud ei ole.

Praegu kehtiva kohtupraktika valguses on pankrotihalduri vastuvõetud otsused Tere hinnangul tühised ja õiguslikku toimet neil ei ole. Olukorras, kus Elveda OÜ on lisaks vaidlustanud ka pankrotimääruse, on nõukogu liikmete ja juhatuse liikme vahetus toimunud ettevõtte hinnangul selgelt ennatlikult.