Ehkki Soome otsustab praegu rivis olevate Hornet hävitajate järeletulija küsimuse alles aastal 2021, on teema juba praegu kuum, vahendas Soome rahvusringhääling Yle. Kuu aja pärast peavad kaitseministeeriumis laual olema tootjate esialgsed pakkumused. Praegu on kaks peamist võistlejat Rootsi Saabi valmistatav Gripen E ja Lockheed Martini F35.

F35 on Yle teatel mõneti eduseisus, sest praegu Soomes kasutatavad F/A-18 Hornetid on samuti USA toodang, ehkki teise firma oma, ning soomlased on nendega väga rahul. Hiljuti otsustasid näiteks Norra ja Taani hankida F35-d.

Saab on aga omakorda asunud pealetungile, püüdes soomlasi veenda Rootsi hävitaja kasuks otsustama majanduslike hoobadega. "Gripenite kooste võidaks teha Soomes. Lisaks on palju teisi võimalusi, näiteks programmeerimise valdkonnas ja eri sõlmede arendamisel," rääkis Saabi juht Håkan Buskhe Yle-le.

Bushke sõnul ei tarvitse koostöö piirduda vaid Soome turuga, vaid Gripeni -teemalist oskusteavet võib ka eksportida teistele turgudele. Samuti on koostööd plaanis teha pikaaegselt; see ei ole Bushke sõnul projekt mis kestab ainult seni, kuni lennukid viimaks lammutatakse.

Saab on leppinud Brasiiliaga kokku 60 hävitaja müügis ning sarnaseid koostöövõimalusi arendatakse ka sealsel turul.

Bushke sõnul on hävitajate tehnilise hoolduse võimekus sama tähtis kui kaitsejõudude võimekus hävitajate kasutamisel: "Sõja ajal on tähtis, et lennukeid tuntaks läbi ja lõhki ning nende võimalikke vigu suudetaks parandada."

Saabi Soomele pakutav hävitaja on JAS 39 Gripen E, edasiarendus juba 1980ndate lõpus arendama hakatud ning 1990ndate lõpus teenistusse asunud JAS 39 Gripenist. Ka Gripen NG (New Generation) või Super-JAS nimede all müüdav lennuk on oma eelkäijast tublisti võimekam, seda paljuski uuendatud mootori ja elektroonikaseadmete tõttu. Uus variant arenes välja esialgsest plaanist moderniseerida Rootsi õhuväe kasutuses olevad vanad Gripenid.

Praegu kasutavad Saabi hävitajaid lisaks Rootsile ka LAV, Ungari ja Tšehhi.