Keskkonnaameti Harku ja Narva-Jõesuu kiirgusseirejaamade filtrite analüüsimisel on tuvastatud väga väikeses koguses I-131 isotoopi, teatas amet kodulehel.

Ameti teatel on mõõdetud joodi kogused on ülimalt väikesed (alla 1 mikrobekerelli kuupmeetri kohta), mõõdetavad vaid laboritingimustes ega kujuta ohtu inimese tervisele. Joodi tuvastati filtritest vahemikus 16. oktoobrist 23. oktoobrini ehk eelmisel nädalal.

Tõravere seirejaama mõõtmistulemuse analüüs valmib hiljem, lisas amet.

Radioaktiivse joodi leiust teatas ka Soome kiirguskaitsekeskus Stuk. Stuki teatel leiti joodi isotoopi Helsingi, Rovaniemi ja Loviisa seirejaamadest 19. ja 25. oktoobri vahel.

Keskkonnaamet ja Stuk selgitavad parasjagu, kust jood pärit on. "Me ei tea seda. Me ei tea ka seda, kas me saame kunagi teada," ütles Stuki juhataja Tarja Ikäheimonen Soome rahvusringhäälingule Yle.

Nädala alguses oli väike radioaktiivsete ainete leke Norras haldeni katsereaktoris. Sealt ei Stuki hinnangul saa radioaktiivne jood tõenäoliselt siiski pärineda, sest õhuvoolud olid sel ajaperioodil teises suunas, Soomest vaadates pigem kagust.

"Kui leke oleks kuskilt reaktorist, oleks näha ka muid radioaktiivseid elemente jood-131 kõrval," ütles Ikäheimonen. Teisi elemente aga tema sõnul pole.

Ikäheimonen meenutas, et viimastel kordadel õhus olnud radioaktiivne jood seletus leketega Ungari meditsiinitööstusest.

Keskkonnaamet jätkab olukorra jälgimist ning suhtleb naaberriikide kiirgusasutustega, teatas Eesti ametkond. Soome Stuk teatas koguni jälgimise intensiivistamisest.