Aasta tagasi Soomes avastatud skeemi arvas politsei algul olevat kaasatud ligi 150 naaberiigi ehitustandreil töötanud inimest. Nüüdseks on uurimine selgitanud välja, et skeem oli märksa laiem, hõlmates ligi seitsetsadat peamiselt välismaist töötajat, teatas Soome rahvusringhääling Yle.

Soome keskkriminaalpolitsei uurija Janne Järvineni sõnul on see politsei viimase kümne aasta kõige laiaulatuslikum uurimine.

Kahe mehe juhtitud skeem tegutses kaks aastat, 2013. aasta sügisest 2015. aasta sügiseni, mil politsei sooritas haarangu mitmele ehitustandrile ühekorraga ning skeemi tegutsemise sellega lõpetas.

Selle aja jooksul töötasid skeemi organiseeritud ehitajad mitmel ehitustandril Helsingis, Espoos ja endise Itä-Uusimaa maakonna aladel, kuhu jäävad näiteks Porvoo ja Loviisa linnad. Tihti töötati munitsipaalobjektidel, näiteks Espoo lasteaedade ja koolide ehitusel, kuid mitte pea- vaid alltöövõtja palgalistena.

Skeemi initsiaatorid maksid uurimise andmeil kokku ümbrikupalka seitsme miljoni euro eest. Eri ajal töötas skeemi alluvuses ehitusplatsidel kokku ligi 700 töölist, kelle eest jäeti maksmata sotsiaal- ja tulumaksud ning pensionikindlustusmaksed. Töötajad polnud ka registreeritud.

Lisaks on skeemi osalised uurimise andmeil petnud riiki käibemaksuga, võltsinud raamatupidamist ning ka matnud illegaalselt jäätmeid. Kokku on riiki maksudega tüssatud esialgseil andmeil 4,6 miljoni euro jagu.

Algul peeti skeemi algatajatena ja ninameestena kinni kaks meest, kes olid ligi seitse kuud vahi all. Nüüd on kuritegudes osalemises kahtlustatavate ring suurenenud neljakümneni.

"Politsei on ka teinud palju ülekuulamisi välismaal. Küsimuses on Balti riigid, täpsemalt Eesti. Sealt on pärit suurem osa tööjõudu," ütles Järvinen Yle-le.

Järvinen ei tahtnud ennustada, millal uurimine lõpule jõuab, kuid see ei juhtu tema sõnul enne järgmist aastat: "Rahakannetega tegelemine on väga töömahukas ning samuti esitab suur osalejate arv politseile väljakutse."