„Eesti ja Hiina ametkondade koostöö tulemusel on tänaseks allkirjastatud nii piima- kui kalaprotokoll kilu ja räime osas, mis on avanud võimaluse nende toodete ekspordiks Hiina," ütles Kruuse.

„Hiina minister rõhutas, et lühikese aja jooksul toimunud mitmed kõrgetasemelised kohtumised ja allkirjastatud kokkulepped Eesti ja Hiina toidukontrolliasutuste ja põllumajandusministrite vahel on märk kahe riigi headest suhetest, mis on aluseks koostööle ka teistes valdkondades,“ ütles ta.

„Vaatamata sellele, et meie tootmismahud põllumajanduses on väiksed, oleme ühena põhjamaadest oma kõrgekvaliteediliste puhtast loodusest pärinevate toidutoodetega Hiina jaoks atraktiivsed. Kasutamata potentsiaal Hiina turul on meie mahetoodangul, mis on seal Hiina ministri kinnitusel väga oodatud.“

"Kaubandusläbirääkimistega edasiliikumiseks vaatasime üle Eesti ja Hiina ministeeriumide vahel sõlmitud senise koostöö tegevuskava, et leppida kokku tulevastes kohtumistes ja koostööprioriteetides.“

Kohtumisel oli juttu ka põllumajanduse ja põllumajandussaaduste kaubanduse globaalsetest väljakutsetest. „Põllumajanduse tulevik sõltub sellest, kui edukalt suudame käia kaasas teaduse ja tehnoloogia arenguga ja tuua põllumajandusse innovatsiooni. Seepärast soovime jätkuvalt tugevdada ka teaduskoostöösidemeid Hiinaga,“ ütles minister Kruuse.

„Kaubandusvaldkonnas näeb Eesti võimalust panustada Hiina ning Kesk- ja Ida-Euroopa riikide vahelise e-kaubanduse arendamisse, tänu millele võiks distants kahe riigi vahel tulevikus tunduvalt väheneda.“

Kunmingis toimuval ministrite kohtumisel on arutusel riikidevaheliste kaubandussuhete arendamine, aga ka koostöösidemete tugevdamine põllumajandusteaduse ja -tehnoloogia vallas. Ühtlasi edastab minister Kruuse Hiina ministrile kutse osaleda 2017. aasta aprillis toimuval Agrofoorumil Tartus.

Minister Urmas Kruuse viibib 4.-8. novembrini Hiina põllumajandusministeeriumi kutsel ametlikul visiidil Hiina Rahvavabariigis, kus osaleb 11. Hiina ning Kesk- ja Ida-Euroopa riikide põllumajanduskaubanduse ja majanduskoostöö foorumil.

2015. aastal allkirjastati Eesti ja Hiina põllumajandusministeeriumide vaheline tegevuskava koostööks aastatel 2015–2016. Tegevuskava aluseks on 2011. aastal allkirjastatud Eesti Põllumajandusministeeriumi ja Hiina Rahvavabariigi Põllumajandusministeeriumi vaheline vastastikuse mõistmise memorandum.