Joakim Helenius

Trigon Capital

Vasakvalitsus ei pea tingimata olema ärile ja investeeringutele halb, see oleneb tema maksu- ja majanduspoliitikast. Näiteks Tony Blairi valitsus suutis Ühendkuningriigis kombineerida traditsoonilised vasapoolsed algatused näiteks tervishoiu valdkonnas muidu väga ärisõbraliku maksu- ja majanduspoliitikaga. See vasakvalitsus mõistis, et ainult kasvav majandus saab lubada märkimisväärselt suurenenud kulutusi tervishoiule ja sotsiaalteenustele.
On veel liiga vara õelda, millist liiki maksu- ja majanduspoliitikat hakkaks ajama näiteks Keskerakonnast, SDE-st ja IRL-ist koosnev valitsus. Aga suured muudatused pikka aega kehtinud ettevõtte ja tulu maksustamise poliitikas oleksid äärmiselt negatiivse loomuga, sest neid mõistetaks niimoodi, et Eestile ei saa loota välisinvestoritele stabiilse keskkonna loomise osas.
Minu enda investeeringute osas sõltuvad otsused täielikult sellest, millist poliitikat uus valitsus ajama hakkab.
Uus valitsus peaks tingimata jätma muutmata praeguse ettevõtte kasumi maksustamise ja tulumaksusüsteemi – välja arvatud juhul, kui ta tahab teha ülisuurt kahju Eesti võimele konkureerida rahvusvaheliste investeeringute ja spetsialistide osas. Ilma Eesti firmade kasvu toitvate rahvusvaheliste investeeringute ja spetsialistideta aeglustub majanduse areng, emigratsioon kasvab ja Eesti võib langeda negatiivse kaasvu tsüklisse, mis päädib katastroofiga.
Mullu oli esimene aastat 1990. aastast alates, mil Eesti immigratsioon oli positiivne! Sellise positiivse arengu võib aga kiiresti nullida valitsus, kes kehtestab Eesti ettevõtete ja ettevõtjate suhtes vaenuliku maksu- ja majanduspoliitika.
Kokkuvõtlikult: vasakvalitsus, kes keskendub asjadele nagu tervishoiu- ja sotsiaalkindlustussüsteemi tõhususe suurendamisele ning kulutab arukalt, ei saa kahjustada Eestit kui suhteliselt edukat majandust, kuid vasakpoolne valitsus, kes tahab arendada sotsialistlikku poliitikat makse tõstes ja Eestit väga hästi teeninud maksusüsteemi muutes, võib tegelikult hävitada kogu lootuse, et Eesti kunagi elustandardis Lääne-Euroopale järele jõuab.



Heikki Mäki

Finesta Baltic

Kui küsimuse all on traditsioonilise ideoloogia kohane vasakvalitsus, siis sellest ei leia ma mingit sisu. Traditsioonilise vasakideoloogia all näen avaliku sektori kasvatamist, mida rahastatakse makse tõstes või laene võttes. See vähendab põhimõtteliselt indiviidi valikuvabadust, lisab bürokraatiat ning erilaadseid toetusi ja tugisüsteeme. Sellist poliitikat on Skandinaavias ja Lääne-Euroopas juba aastakümneid harrastatud ning tulemus on näha: efektiivsuse kahanemine, kulude kasv, laenamise kasv ning konkurentsivõime vähenemine. Loodan, et seda Eestis ei juhtu.
Siin nüüd räägitakse Keskerakonna juhitavast valitsusest. Enne kui sellele hinnang anda, on tähtis teada, milline on võimalik vasakvalitsuse valitsusprogramm. Ei tahaks olla veel nii skeptiline, et vasakvalitsus tähendab seda eelkõneldud „läänemaist” vasakpoolsust. Kui vasakvalitsus hakkab ajama seda traditsioonilist vasakideoloogiat, on selge, et Eesti konkurentsivõime nõrgeneb. See nähtub ka uute investeeringute vähenemisest ning kindlasti on tegelikkus see, et märkimisväärselt Eestisse investeerinud ettevõtted hakkavad kaaluma tegevuse üleviimist mõnda konkurentsivõimelisemasse riiki. Kui see protsess käivitub, peab ka Finesta suunduma sinna, kuhu tema kliendid.
Uus valitsus võiks jätkata väga liberaalset liini, mis on siiani olnud Eesti bränd. Veel eelmisel kümnendil julgeti teha otsuseid, isegi riskantseid otsuseid. Seda ma soovin tagasi. Halbu otsuseid võib alati muuta. Peenhäälestamisega ei arendata midagi.
Samas tuleb meeles pidada, et maksude tõstmisega ja laenurahaga loodav heaolu on kui pakasega pükstesse pissimine: algul on hea soe, aga peatselt tõeliselt külm.

Anders Hedman

Viggen Consulting

Olen põhimõtteliselt igasuguse vasakpoolse poliitika vastane, kuid ma pole sugugi kindel, kas praegu räägime me tõeliselt vasakpoolsest valitsusest. Kui aga valitsus kavatseb hakata ajama tõeliselt vasakpoolset poliitikat, oleks sel väga negatiivne mõju Eesti investeermiskliimale.
Valitsuse kaldest olenemata peaks valitsev koalitsioon jätkama poliitikat, millele pani aluse Mart Laar 1992. aastal. Toonased otsused on teinud Eestist ühe maailma atraktiivseima investeerimiskoha. Eesti puudused on kvalifitseeritud tööjõu puudus ning geograafiline asukoht koos talvise ebasoodsa kliimaga.

Peter Ingman

Ingman Group

Lugesin täna põhjalikult Keskerakonna 2015. aasta valimisprogrammi ja kui nad tõesti kavatsevad seda järgida, kaotab Eesti kõik suuremad trumbid, mis tal praegu on. Jutt väliskapitali maksustamisest näiteks – ega väliskapital ei peagi ju tegelikult tulema Eestisse, ta võib minna ja lähebki sinna, kus tal hea on. Siis see, et Eesti ei peaks olema koht, kus ettevõtjad kulusid kokku hoiavad. Ma kohe kardan sellist juttu.
Muidugi on vara öelda veel, mida uus valitsus tegema hakkab. Aga ma tahan hoiatada selle eest, et nad hakkavad tegema Soomet – ehitama võlgu võetud rahaga heaoluühiskonda. Kui nad hakkavad seda tegema, siis see tee on lühike. Sellist heaoluühiskonda suudab ülal pidada Norra, Rootsi ka enam-vähem, aga mitte Soome ja ammugi mitte Eesti.
Loomulikult on valimisprogrammides palju populismi, punkte mida täielikult ei plaanitagi ellu viia. Aga samas on seal palju hirmutavat. Peab vaatama, mida nad teha kavatsevad.
Muide kõige parem meetod rahustada populisti on anda talle võim. Üks asi on kogu aeg lubada, mida teeks ja oleks, kui oleks võimul. Aga kui võimule saadakse, saadakse aru, et enamikku asju peab tegema, sest nii on vaja teha, sest asjad lihtsalt on nii. Soomes on hea näide Timo Soini ja Põlissoomlased. Neil oli 22% toetust - nüüd, kui nad on valitsuses, on 10%. Nad lubasid, et ühtki sisserändajat ei tule Soome ja Kreeka raha ei saa. Mullu tuli Soome 33 000 sisserändajat ja Kreeka sai kõik selle raha, mida küsis.
Kui vaatame Eesti seisu, siis see on parim terves Euroopas. Tuleb vaadata, et see ei muutuks. Minu arust on Eestis palju asju tehtud paremini kui Soomes. Soomel on sada miljardit eurot võlgu! Mulle ei meeldi anda järgmisele põlvkonnale üle pankrotis riik.
Üldiselt loodan, et Eestis puhuvad vasakpoolsed tuuled ei ole sellised nagu Soomes.