Kui suur on mehe varanduse väärtus?

2015. aastal teatas Trump esmalt, et tema vara väärtus on 8,7 miljardit dollarit. Paar päeva hiljem rääkis ta 10 miljardist ja siis 11 miljardist. Ta andis ka teada, et 2014. aastal teenis ta 362 miljonit dollarit.

14 hooaega NBC saadet "The Apprentice" juhtinud mees ütles, et telekanalilt sai ta kokku 213 miljonit dollarit. Ta avaldas toona järgmised numbrid:

Kogu vara väärtus: 9,2 miljardit dollarit;

Kohustuste summa: 500 miljonit dollarit;

Puhasvara: 8,7 miljardit dollarit;

Ta täpsustas:

Raha ja väärtpabereid: 302 miljonit dollarit;

Kinnisvara, mis on 100% Trumpi omanduses: 4,33 miljardit;

Kinnisvara, mis ei ole 100% Trumpi omanduses: 943 miljonit dollarit;

Litsentsilepingud: 3,32 miljardit dollarit.

See 8,7 miljardit on 4 miljardit enam kui on arvutanud Forbes ja mitu teist väljaannet. Peamine erisus tuleb just litsentsilepingutest. Ta on niisiis oma „Trumpi" brändi väärtuseks lugenud ligi 3,3 miljardit dollarit. Aastatega on „Trumpi" nimi olnud nii veepudelitel, mängukaartidel, kölni vee pudelitel ja paljudel muudel toodetel. Forbes arvutas, et brändi väärtus võiks olla 100 miljonit dollarit.

Kas Donald Trump ei olegi miljardär?

Tegemist on ohtliku küsimusega. The New York Timesi ajakirjanik avaldas raamatu, kus suhtus Trumpi miljardäri-staatusesse skeptiliselt. Ta väitis, et tal on Trumpi finantsseisust teadvad allikad, kes räägivad tegelikult varast, mis jääb 150 ja 250 miljoni vahele.

Donaldile see sugugi ei meeldinud. Ta andis autori kohtusse ja nõudis 5 miljardit dollarit. Kohus ei võtnud asja menetlusse, sest Trump tunnistas, et ta vahel valetab oma vara väärtuse suuremaks või väiksemaks, olenevalt sellest, mis talle tol hetkel kasulik on.

Näiteks ütlesid Trumpi raamatupidajad 1990ndal aastal, et mehe vara on miinus 295 miljonit dollarit. Paar aastat tagasi kohtus kinnitas mees vande all, et tema vara väärtus sõltub sellest, kuidas ta end konkreetsel päeval tunneb. Veel sel nädalal teatas The New York Timesi reporter David Cay Johnson, et ei ole andmeid, mis kinnitaks, et Trump on miljardär.

Segasemaks teeb asja see, et ei ole täpset ülevaadet tema kinnisvaravalduste struktuuri ja tema võlgade kohta. "Kinnisvara kuulub 100% Trumpile," ei pruugi midagi tähendada.

Trumpi pankrotid

On levinud arusaam, et Trump on oma karjääri jooksul soovinud välja kuulutada eraisiku pankrotti. Tegelikult ei ole asi kunagi nii kaugele läinud. Jah, neli tema ettevõtet on pankrotistunud, kuid äris on pankrotid tavalised nähtused.

Teda on kirjeldatud kui nutikat etteõtjat, lisaks on tema kaubamärk tugev ning tal on olnud ka palju õnne. See kõik on taganud, et rahahädas mees kindlasti ei ole.

Presidendiametis peab ta siiski oma varandusliku seisu osas aru andma ja selle läbi valgustama.