„Piiriäärsed piirkonnad on tõesti punasemad ja seda seetõttu, et salakauba kättesaadavus on lihtsam, kuna salasigarett on pärit Venemaalt või Valgevenest,” selgitab tolliosakonna juhataja asetäitja Tiit Kõluvere. „Seetõttu on ka meie fookus suunatud nendele piiriäärsetele piirkondadele. Peamiselt oleme sel aastal teinud tööd Ida-Virumaal, konkreetsemalt Kohtla-Järve piirkonnas, et teavitustöö ja kontrollidega ebaseadusliku tegevuse levikut vähendada.”

Seadusemuudatuse tulemusel on salasigarettide äri Eesti-Vene maismaa piiripunktides (Narva, Koidula, Luhamaa) drastiliselt langenud ja sigarettide toomine piiripunktide kaudu ei tasu enam ära. Viie aastaga on saanud 135 miljonist Eesti-Venemaa piiripunktide kaudu Eestisse toodud salasuitsust 6 miljonit.

„Süvendatud kontrollide käigus võeti ära üle 300 000 salasigareti ja rohkem kui 177 liitrit salaalkoholi,” avaldab Kõluvere. „Ka puskarit tarbitakse selles piirkonnas endiselt ja seda leiti kokku 100 liitrit. Meie tegevused on avaldanud juba ka mõju piirkonnas toimuvale salakaubandusele. Selle müümine on keerulisem, rohkem on hakatud vaeva nägema peidikute ehitamisega ja kohapeal hoitakse riskide maandamiseks müügiks väiksemaid koguseid. Ent kuna kauba nõudluse tekitavad ikkagi tarbijad, siis on kontrollitegevuste kõrval sama oluline salakauba võimaliku ostja harjumuste mõjutamine. See on muidugi pikaajaline protsess ja teeme koostööd piirkonna politseikonstaabliga, kohaliku omavalitsuse ja korteri- ning garaažiühistutega, et panustada võimalikult palju just ennetusele ja inimeste teavitamisele.”

Juhukontroll on väga tõhus meede, millega on saadud salakaubandus piiripunktides kontrolli alla. Veel kasutatakse ka röntgenit ja tubakakoeri, aga kõige olulisem on siiski professionaalne tolliametnik.

Lisaks tegeleb Maksu-ja Tolliamet kuritegeliku lüli mõlema otsaga, nii müüjaga tänaval kui ka maaletoojaga. Tegevus on suunatud senisest enam konkreetsematesse piirkondadesse, näiteks Tallinnas Lasnamäele ja Kohtla-Järvele ehk sinna, kus on salakauba tarbijaid rohkem.

Lisatud kaart näitab salasigarettide osakaalu linnade kaupa.

Oma kodukanti saab ise turvalisemaks muuta sellistest salakaubamüüjatest teavitamisega, ootame vihjeid 24 h telefonil 800 4444 ja e-posti teel vihje@emta.ee.

Jaga
Kommentaarid