Elisa tooteturunduse osakonna juhi Mailiis Ploomanni sõnul sõltub palju perekonna enda tavadest ja harjumustest.

"Kindlasti võiks seal olla mingi rakendus, mis võimaldab lisaks helistamisele mugavalt suhelda, pilte ja videoid saata - näiteks Facebook Messenger," ütles Ploomann. Ta toob välja ühtlasi, et Facebook Messengeri jaoks ei pea lapsele Facebooki kontot looma, nagu pahatihti kiputakse arvama. Lisaks sobivad suhtluse hõlpsamaks tegemiseks Viber, Skype ja teised suhtlusäpid.

"Lapse jaoks peaks telefonis olema rakendus, millega ta saab asukohti otsida - tavalisest Google Mapsist piisab - ning kindlasti võiks seal olla midagi meelelahutuseks, mille kasutamine siis vanemaga juba kokku lepitakse, ütles Ploomann.

"Lastele, kes liiguvad ühistranspordiga võiks lisada ka bussiaegade otsimise äpi," lisas ta.

Koolilaps nutitelefoniga
Tele2 tootedirektor Katrin Aron toob veel välja, et koolilaste vanema ja ka lapse telefonis võiks olla mKooli rakendus, mis võimaldab kursis olla lapse kooliasjadega.

"Koolilaste telefonidest leiab kindlasti Instragrami, Snapchati või Facebooki rakendused, mis võimaldavad noortel tasuta suhelda ja olla sotsiaalne. Populaarsemad mängud, mis on ühtlasi ka arendavad, on Minecraft, mis arendab ruumilist mõtlemist, ning Growtopia, mis viib lapsed mini-ärimaailma," tõi ta välja.

Youtube’ist leiab huvitavat videosisu nii suurem kui väiksem huviline. Antud rakenduse puhul tuletame aga vanemale meelde, et Youtube'i rakendus tuleks kindlasti lapsekindlaks seadistada ja keelata selles üle 18-aastastele mõeldud sisu.

Muusikat saab nautida Deezeri ja Spotify äppides, mis mõlemad pakuvad võimalust ka offline’s muusikat kuulata.

Ka Aron toob välja, et nii suurema kui väiksema lapse telefonis peaks olema Google Maps, millega laps leiab alati kodutee ning mis soovitab kõige paremaid ühistranspordi kui jalgsikäigu marsruute.

"Google’i üks kasulikke rakendusi on Google’i tõlge, mis abistab lapsi keeleõppe kodutööde tegemisel ning on nagu moodne sõnaraamat ja interaktiivne õpetaja üheskoos," ütles Aron. "Üks minu lemmikumaid harivaid keeleõppeäppe on ka Duolingo, mis võimaldab maailma levinumaid keeli õppida mänguliselt ja alates algtasemest. Äpp teeb keeleõppe lõbusaks ning õpetab olulisemad väljendid kerge vaevaga selgeks."

Lapsevanematel soovitab Aron telefoni paigaldada nende kodupanga äpp, mis võimaldab koos mobiil-ID-ga teha rahaülekandeid ükskõik missuguses situatsioonis.