Naftat eksportivate riikide organisatsioon OPEC kohtub 30. novembril Viinis, kus tähtsaima küsimusena arutatakse toodangumahule lae seadmist. Varem tootmise kärpimist vastustanud Iraan on viimaste andmete põhjal samuti protsessi kaasatud.

"Saame positiivseid signaale, mis suurendavad kohtumisel kokkuleppeni jõudmise võimalust. Olen olukorra suhtes optimistlik," ütles Zanganeh telefoniintervjuus Iraani televisiooni uudistele.

"Usun, et kui jõuame kokkuleppele, kui Allah annab, tõuseb hind kiiresti üle 50 dollari barrel. Kui mitte-OPECi tootjad ka koostööd teevad, pole ka 55 dollarit barrelist käeulatusest väljas," vahendas ministri sõnu Reuters.

OPECi Iraanile esialgse plaani kohaselt määratud tootmismahtu 3,92 miljonit barrelit päevas kommenteeris Zanganeh: "Me pole kokkuleppele jõudnud. Oleme oma seisukohta väljendanud ning ootame võimalust seda tutvustada."

Päev varem rääkisid mitu OPECi allikat uudisteagentuurile, et mitu organisatsiooni liiget on väljendanud valmisolekut pakkuda Iraanile suurt paindlikkust tootmismahus, et kokkulepe ikka teoks saaks. Sestap on kokkuleppe sõlmimise šansid ka mõnevõrra tõusnud ning ka naftaturud on sellele reageerinud: nädala viimasel kauplemispäeval tõusid nii Põhjamere Brenti barrel kui ka USA WTI barrel mõnekümne sendi võrra, vastavalt hindadeni 46,86 ja 45,69 dollarit.