Nagu selgub, on osadel odavamatel Androidil põhinevatel telefonidel kaasas salajane infoaken, mis saadab kasutajate tekstisõnumid otse Hiina.

New York Timesi kinnitusel ei puuduta nuhkvara kõrgema hinnaklassi telefone, nagu näiteks Samsung Galaxy või Google Pixel. Pigem kuuluvad riskigruppi madalama hinnaklassi Androidi telefonid.

Nuhkvara on telefonis olemas juba ostuhetkel ning see on midagi sellist, mille osas ei saa kasutaja miskit ette võtta. Nuhkrakenduse on kirjutanud Shanghai Adups Technology Company, mis tegutseb Hiinas.

Adupsi rakendus saadab Hiina serveritesse kogu telefonis oleva tekstisõnumite sisu, kõnelogide andmed ja salvestatud asukohad. Luba antud tegevuse jaoks kasutajailt ei küsita.

Shanghai Adupsi sõnul jookseb antud kood üle 700 miljonil rakendusega ühendatud telefonil, autol või teistel nutiseadmetel. USA telefonifirma BLU Products teatel on nad enda kliendibaasi kontrollides leidnud nuhkvara 120 000 telefonis.

Tegemist on üsna erandliku nuhkvara juhtumiga, kuna Adupsi rakendus ei ole traditsioonilises mõttes lutikas: Shanghais asuva firma kinnitusel teeb rakendus täpselt seda, mida peab. Samas on nuhkvara Adupsi kinnitusel mõeldud väljaspool Hiinat ja USA-d asuvate telefonide andmete salvestamiseks, mistõttu on BLU Productsi leid ka veider.

BLU Productsi tegevjuht ütles NY Timesile, et firma tegeleb sellega, et nende klientide telefonide sisu enam Hiina ei saadetaks. Adups lubas BLU klientide andmed oma serveritest kustutada.

Millistes riikides luuramiseks Adupsi rakendus mõeldud on, NY Timesi artikkel ei täpsusta. Adupsi kodulehe järgi teevad nad koostööd Huawei ja ZTE telefonidega.