"Palgakasv kasumite arvel ei saa pikalt jätkuda, kuid seni ei ole sellega kaasnenud olulisi tagasilööke," märkis Lõhmuste ministeeriumi saadetud kommentaaris.

Statistikaameti andmeil kasvas keskmine brutokuupalk kolmandas kvartalis 7,1 protsenti aastatagusega vőrreldes, ulatudes 1119 euroni.

Samas maksuameti andmetel kolmandas kvartalis palgasaajate arv sisuliselt ei muutunud aastatagusega vőrreldes, mis Lõhmuste sõnul tähendab, et keskmine töökoormus on vähenenud.

"Palgakasv oli kiirem valdavalt keskmisest madalama palgaga tegevusaladel, kus tööjőu nappus ning viimasel neljal aastal ligikaudu 10 protsendi vőrra aastas suurenenud miinimumpalga tőus survestab keskmisest kiiremini töötasusid tőstma," ütles Lõhmuste. "Samas välisturgudele rohkem avatud sektorites, nagu töötlevas tööstuses ning veonduses, püsisid tunnipalkade arengud mőődukamad, mis on aidanud kaasa ettevőtete konkurentsivőime püsimisele."

Tööjőukulude kasv on majanduskasvu märkimisväärselt ületanud 2015. aastast, vähendades ettevőtete kasumeid. "Samas ei ole lähiajal oodata palgasurve olulist taandumist väheneva tööealise rahvastiku, madala tööpuuduse ning meist oluliselt kőrgema palgatasemega Soome läheduse tőttu," tõdes Lõhmuste.

Rahandusministeeriumi suvise prognoosi kohaselt normaliseerub tööturu olukord majanduskasvu kiirenemise kaudu, nii et tootlikkuse ja palga kasv ühtlustub.